Танов: Картел между големите вериги държи скъпи горивата

Танов: Картел между големите вериги държи скъпи горивата
A A+ A++ A

Има картел между големите вериги, които поддържат високи цените на горивата, извличайки голяма печалба - в това са убедени министър-председателят Бойко Борисов и шефът на митническата агенция Ваньо Танов. Проверките ще продължат и нарушителите ще бъдат предадени на прокуратурата, увери премиерът в сутрешния блок на Нова тв.

Борисов е недоволен от заглавията: "Правителството залага бомба с цените на горивата".

"Има заглавия в медиите, които вещаят катастрофи, бомби и заплахи, а единствените ни намерения са да съберем приходите на държавата от тези, които мамят в горивата", обясни министър-председателят.

По думите му резултатът от проверките на бензиностанциите за сумите, които не са влезли в държавата по различните пътища и колко са ощетени потребителите, е принципен въпрос и по-важно е да се направи така, че нормалният марж на печалбите на бензиностанциите, като при всеки частен бизнес, да бъде в нормите, в които са и печалбите на бензиностанциите в Европа.

В най-силните месеци, когато хората най-много пътуват, има по-малко платено ДДС. Това сочат официалните данни, даде пример Бойко Борисов.

Директорът на агенция „Митници” Ваньо Танов посочи, че според проверките голяма част от уредите са манипулирани и не предават информация към НАП. 

Танов допълни, че до момента не са правени изчисления колко са сумите, които не са влезли в държавата и конкретните изчисления ще бъдат направени от НАП. Но е ясно, че по-големите бензиностанции са в картелни споразумения.

„Горивата, които излизат от основната рафинерия в България са на стойност 92 стотинки, тези, които са внос от страни от ЕС, са малко по-ниски цени от порядъка на 85-90 стотинки. Като прибавим например газьол, но който акцизът е 64 стотинки, стават 154 стотинки. Като сложите и 30 ст. ДДС нормалната цена с формиран акциз и ДДС е 1, 80 лв. На бензиностанциите се продава на 2,20. Този марж от 40 стотинки, понеже се придържа на всякъде, говори за някакво картелно споразумение, защото може да се печели и от обороти с по-малък марж. Но така или иначе те са се разбрали според мен да се поддържат всички едва ли са заинтересовани. Аз като съм малък и не мога да се преборя да се конкурирам с по-малката цена, в края на краищата ще продавам малки количества, но с този марж”, обясни Танов.

 

При проверките са открити закопани допълнителни нелегални цистерни в земята, от които се дърпа гориво. 

„Вие отивате, зареждате, плащате си ДДС-то на държавата, а то остава в джобовете на търговците”, посочи Ваньо Танов. 

На въпрос кога се очаква да приключат проверките на бензиностанциите и ще бъдат ли санкционирани нарушителите Бойко Борисов отговори, че те вече са предадени на прокуратурата и по всички случаи вече има досъдебни производства.

„По всички случаи има досъдебни производства, навсякъде има проверяващи прокурори. ДАНС, митниците работят заедно, вчера дори се планираха новите операции. Всичко, което сме направили сега, е анализирано, ние от два месеца го планираме”, каза Борисов.

„Първо пуснах ДАНС да наблюдава движението от корабите до петролните бази, как се съхраняват тези данъчно акцизни складове. Оказа се, че държавата действително е била за бой през цялото време и за това, че чак сега започваме да проверяваме. Оказа се, че държавата няма къде да съхрани конфискуваното гориво. Няма една цистерна”, заяви Борисов.  

Друга голяма измама, която бърка в джоба на гражданите, е в количеството, каза още Ваньо Танов. „Отивате, плащате 20 литра, а се оказва, че са ви налели 17-18 литра”, обясни той. 

Третата измама била в качеството на горивата - „Във всички бензиностанции, които проверихме, има прибавени други компоненти към бензините и газьолите”, заяви шефът на агенция „Митници”. 

„Винаги търся вината първо в себе си, в държавата, в държавните институции. Всеки яде зелника, който му се даде. Държавата е подходила доста толерантно с петролния и газовия бизнес", обобщи Борисов. „Оказва се, че никой не контролира големите бензиностанции”.

Премиерът допълни, че екип от прокурори, ДАНС, митници, НАП анализират всичко, установено до момента от проверките. 

„Ще ги вкараме в ред, ще го направим ударно”, закани се премиерът.

Борисов коментира пред Нова тв и теми от политическите отношения.

 

Което куче ме е залаяло, е побесняло

констатира Бойко Борисов. "Къде са тези, които направиха "Костинброд". Няма ги. Всеки си получи заслуженото. Народът ни върна на власт, те са в опозиция", даде пример той.

"Знаете ли колко трудно се оттървах от кожата на главен секретар и мнителността на полицай да подозирам всички", сподели Борисов. Така той обясни защо ГЕРБ подкрепи Мая Манолова при избора на омбудсман.

"Да подкрепиш не значи да простиш", подчерта премиерът заради ролята на Манолова в аферата "Костинброд". "Направиха ни услуга всъщност, защото ако не бяхме минали в опозиция никога нямаше да си прочистя партията", заключи Борисов.

 

#Бойко Борисов #Ваньо Танов #бензиностанциите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници