"Южен поток България" продължава да гълта милиони от държавата

"Южен поток България" продължава да гълта милиони от държавата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 7 септември започват масови уволнения на наетите за изграждането на газопровода "Южен поток", съобщават от Бюрото по труда в Бургас, като допълват, че става въпрос за над 200 души.

Съобщението за предстоящото прекратяване на договорите идва от Бюрото по труда във Варна, където е регистрирана италианската фирма-подизпълнител "Сайпен", която работи на територията на пристанище "Запад" в Бургас.

На 8-и юли фирмата е получила писмо от дъщерно дружество на "Газпром" за прекратяване на договора, подписан през 2014 година, за изграждането на газопровод през Черно море. Италианската фирма е обявила ликвидация.

От 202 души, които ще бъдат съкратени, 18 са от Варна, а останалите – от Бургас, поясни по БНР Пенка Кирилова, директор на дирекция "Регионална служба по заетостта".

"Очакваме да получим от фирмата списък на лицата, които предстои да бъдат освободени. Това, което сме договорили с фирмата, е на 31-ви август на територията ѝ на западното пристанище да проведем отворен ден. Заедно с представители на НОИ на този приемен ден ще разясним правата и задълженията на лицата, както и какви документи трябва да подготвят, какви ще са обезщетенията и какъв е срокът за регистрация" поясни Кирилова.

Първата група от 134 души ще бъде освободена на 7-и септември, като за масовото съкращение са уведомени кметът на града, областният управител и синдикатите.

Очаква се без работа да останат още наети към фирмата като подизпълнители.

До момента още няма информация какво изобщо става с "Южен поток България" АД. В нея акционери с по 50% от капитала са БЕХ и "Газпром".

В края на миналата година руският президент Владимир Путин обяви, че трасето на газопровода няма да премине през България, заради противоречия с Брюксел, а ще се насочи през Турция. Месеци по-рано беше увеличен и капиталът на българското дружество за строежа на сухоземната част на тръбата през страната ни - с по около 190 милиона лева от българска и руска страна, въпреки забраната на служебния икономически министър Васил Щонов парите да бъдат внасяни.

Междувременно в началото на годината гръмна скандал с тлъстите възнаграждения, които са получавани от служителите в Южен поток България. Според медийни публикации, заплатите в "Южен поток България" са малко над 10 000 лв. Ръководството на Българския енергиен холдинг съобщи тогава, че е възложило на изпълнителния директор на "Южен поток България" от наша страна Димитър Гогов да разработи предложение за коригиране на заплатите на служителите в дружеството до изравняването им с осреднения размер на трудовите възнаграждения за сектор "Енергетика". Енергийното ни министерство помоли да бъдат намалени високите заплати в "Южен поток - България", но получи отговор, че за това няма решение на акционерите

Почти осем месеца, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" ще бъде спрян, България все още не е получила официално уведомление за това, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Поради липсата на уведомление за промяна в плановете за реализация на енергийния проект смесеното дружество продължава да работи както досега и не е извършвана промяна в капитала му, заяви наскоро енеригйният министър Теменужка Петкова.

Лидерът на АБВ Георги Първанов пък поиска вчера специална анкетна комисия за това какви пари са харчени от българска страна и кой се е облагодетелствал от "Южен поток". Той предлага тази комисия да бъде оглавена от Реформаторския блок. Първанов коментира темата на пресконференция по повод думите на руския президент Владимир Путин за "Южен поток", че Русия е готова на сътрудничество с България независимо от всички сложни въпроси. В казаното от президента Путин може да се намери възможност не само за рестартиране на отношенията между България и Русия по енергийните проекти.

Неотдавна министър Петкова обясни от парламентарната трибуна във връзка с питане от БСП Лява България Жельо Бойчев, че не може да се говори за перспективи за проектната компания, която трябва да изгради газопровода на българска територия, нито за промяна на капитала й при липсата на официална позиция от страна на руския партньор - "Газпром".

"Вместо да пратите в неплатен отпуск служителите на проектната компания "Южен поток България" АД, имам информация, че се назначават нови служители, които са и активисти на ГЕРБ. Надявам се поне това да е променило отношението на партията ви към реализирането на проекта", заяви Жельо Бойчев. Той постави вчера въпроса за бъдещето на проектната компания "Южен поток България" АД.

Депутатът попита още каква ще бъде съдбата на уставния капитал от 400 млн. лв. на компанията, 200 млн. от които са внесени от БЕХ. На въпросите какви са разходите на "Южен поток България" АД от 1 декември миналата година насам и дали се назначават нови хора в дружеството, енергийният министър каза, че на тях могат да отговорят изпълнителните директори. Според Жельо Бойчев обаче се назначават нови хора и общото между тях е, че са активисти на ГЕРБ.

В отговор на тази реплика, министър Петкова само отбеляза, че от страна на БЕХ се упражнява контрол да не се възлагат тръжни процедури по проекта. Компанията е публична. Има годишни финансови отчети, а одитори заверяват годишния й счетоводен отчет", добави енергийният министър.

Източник: 3e-news.net

#Георги Първанов #АБВ #БЕХ #Южен поток #Владимир Путин #Варна #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"