Сърбия разчита МВФ да одобри увеличението на пенсии и заплати в страната

Сърбия разчита МВФ да одобри увеличението на пенсии и заплати в страната
A A+ A++ A

Сърбия ще търси подкрепа от МВФ, за вдигане на заплатите и пенсиите в публичния сектор на страната по време на преразглеждането на дълга й, което ще започне в четвъртък.

Консервативното правителство на премиера Александър Вучич предприе сериозно орязване на пенсии и заплати късно през миналата година, като част от мерките на строга фискална политика. Те бяха част от условията на МВФ да отпусне заем в размер на 1.2 милиарда евро на Сърбия.

Според скорошно изявление на Вучич, той планира да продължи с орязването на заплати, макар и непълно, като се имат предвид по-добрите от очакваното постигнати резултати до момента.

По негови думи, МВФ е склонен да подкрепи подобна стъпка, въпреки скорошното изявление на негови представители, според което "всякакви фискални преизпълнения трябва да бъдат използвани за редуциране на високия публичен дълг".

Вучич също посочи, че дори би могъл да свика предсрочни избори, тъй като е уверен, че ще спечели нов четиригодишен мандат. Според него, това се дължи главно на личната му публична популярност, както и на безпорядъка в редиците на опозицията.

''Фискалната консолидация, ... един от трите ключови момента от сделката с МВФ, върви стравнително добре; имаме резултати, които са по-добри от очакваните,'' каза Небойша Савич, председател на управителния съвет на Сръбската централна банка пред държавната телевизия.

Той добави, че една от възможните пречки би била преструктурирането на стотици държавни фирми и предприятия, които са наследство от социалистическа Югославия.

Преразглеждането на програмата от страна на МВФ ще продължи до 1 септември.

#Сърбия #МВФ #пенсии #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници