Атанасова иска да накара всички българи да плащат здравни осигуровки

Атанасова иска да накара всички българи да плащат здравни осигуровки
По последни данни около 1 милион и 500 хиляди са българите, които не са здравно осигурени, посочи Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че се търсят начини всички български граждани да плащат здравните си осигуровки.

„Усилено се търсят механизми, чрез които да накараме всеки български гражданин, без изключение, да плаща здравните си осигуровки. Това е много сериозен проблем, който заедно с лошия мениджмънт стои в основата на огромните дългове на лечебните заведения в страната“, каза Атанасова пред bTV в коментар на появилата се информация, че се обмисля обвързване на издаването на лични документи и шофьорска книжка с проверка за изрядността на здравните осигуровки.

„Това е само една идея. Така или иначе само МВР има правомощията да отнема лични документи или да поставя условия за издаването им. Но със сигурност трябва да се реши казусът с масовото неплащане на здравноосигурителните задължения, така че очаквам предложения от страна на институциите и най-вече от НЗОК“, посочи Атанасова.

Тя уточни, че по последни данни около 1 милион и 500 хиляди са българите, които не са здравно осигурени. Според нея те се делят на две основни групи.

В едната влизат хората, които живеят в чужбина, но не са декларирали, че плащат осигуровките си в друга държава, а другата група са тези, които нямат доверие в системата и просто не желаят да плащат.

„Ние обаче не можем просто да си избираме дали да плащаме тези задължения или не, защото сме в рамките на ЕС, където е установен солидарен тип социална система – плащат всички, а ползват тези, които имат нужда“, заяви Атанасова и допълни, че задължаването на хората от малцинствата да плащат осигуровките е още „по-труден и сложен въпрос“.

#Десислава Атанасова #Атанасова #министър на здравеопазването #здравни осигуровки #НЗОК #механизми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »