Великобритания и Франция с общи усилия срещу нелегалната имиграция

Великобритания и Франция с общи усилия срещу нелегалната имиграция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Париж и Лондон са решили да създадат общ център в Па дьо Кале, чиято цел ще бъде да води борбата с нелегалната емиграция.

Основната цел на центъра ще бъде да координира съвместните действия на френските и британските граничари. По този начин властите се надяват да ограничат организираната престъпност и трафика на нелегални имигранти през Ламанша.

Очаква се, че официалното споразумение по проекта ще бъде подписано до края на деня между вътрешните министри на двете страни – Бернар Казньов и Тереза Мей.

Смята се, че зачеститилите опити за незаконно пресичане на Ламанша са основната причина да бъде предприета мярката. Досега, подобни практики са отнели живота на поне 10 нелегални имигранти от началото на юни.

Междувременно, броят на имигрантите в Кале расте с все по-големи темпове, като бройката им вече достига 3 000 души. Мнозинството от тях са от Еритрея, Судан и Сомалия, като повечето се стремят да достигнат до Великобритания. Там мнозина се надяват да открият по-добро бъдеще и чрез добре развитата социална програма в страната.

Проблемът с прилива на бежанци предизвика редица противоречиви решения на европейските лидери.

Сръбският външен министър направи изявление в сряда, според което, бежанците в страната ще бъдат пренасочвани към България и Хърватия.

"Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич каза, че Сърбия няма да изгражда стена като Унгария по границата с Македония за спиране на влизането на бежанци. Той добави, че бежанците, които преминават през Сърбия ще бъдат пренасочвани към Хърватия и България", пише електронното издание index.hr.

Според официалните данни на властите в Белград, от началото на годината в Сърбия са влезли близо 80 000 души.

#Великобритания #Франция #имигранти #Ламанша #Хърватия #Сърбия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници