Ципрас подава оставка?

Ципрас подава оставка?
Алексис Ципрас Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Много вероятно е днес гръцкият премиер Алексис Ципрас да подаде оставка, коментират гръцки медии, цитирани от Нова телевизия.

Явно Ципрас е решил, че по-добрият вариант е да се проведат предсрочни избори, въпреки одобрения вчера пакет от помощи за 86 милиарда евро.

Възможно е изборите да са между 20 и 27 септември, така че правителството да преодолее вътрешния разрив на СИРИЗА.За това настояват най-големите критици на Ципрас вътре в самата партия. Другата група препоръчва урните да не се отварят преди началото на октомври, така че правителството да има шанс да изпълни своя нов договор за спасяване с кредиторите, изграждане на доверие с тях и може би да изчисти програмата с някои корекции.

Според данни на Министерството на финансите държавните резерви са намалели само със 77, 3 млн. евро в края на юни от 796,5 млн. в края на март. Дългът на Гърция се е увеличил със 100 млн. евро и вече е 312,8 млрд. Това показват данни за състоянието му в края на юни тази година като за сравнение в края на март той е бил в размер на 312,7 млрд. евро.

Днес Атина трябва да получи първия транш на кредита от Европейския механизъм за стабилност. Вноската възлиза на 13 млрд. долара, от които близо 12 млрд. ще бъдат поставени в отделна сметка, която се използва за разплащане на дълга на Гърция към Европейската централна банка (ЕЦБ), Международният валутен фонд (МВФ) и други международни кредитори.

#Алексис Ципрас #Ципрас #Гърция #СИРИЗА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници