Нова версия компютърен вирус атакува 9 родни банки

Нова версия компютърен вирус атакува 9 родни банки
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Компютърният вирус, наречен троянски кон Gozi/ISFB, е добавил 9 големи български банки в списъка с целите си, съобщава технологичният сайт Secutityintelligence.com.

Според анализ на IBM Security X-Force от началото на август тази година, новата версия на зловредната компютърна програма Gozi е насочена основно към български банки. Предишни нейни версии са атакували финансови институции в САЩ, Великобритания, Австралия и страните от Персийския залив.

Сайтът Securityintelligence отбелязва, че България рядко попада в списъка на атакуваните страни и е по-известна с хакерите си, които се занимават с интернет измами, кражби на кредитни карти и хакване на банкомати. Според миналогодишен доклад на Европейския отдел за сигурност на банкоматите (EAST) България е „дом на голяма организирана престъпна група, заподозряна в скимиране на банкомати в голям мащаб, измами с електронни плащания и фалшификация на документи“.

Авторът коментира, че в страната няма добре документирани данни за загуби от хакерски атаки и обикновено основните проблеми в това отношение в България са сметки, използвани за пране на пари от престъпни дейности в други страни.

Троянският кон Gozi, още известен като ISFB и Ursnif, се появява за пръв път през 2007 година, но от тогава претърпява множество промени, които го правят още по-зловреден и труден за проследяване и спиране. Основната му цел са сайтовете за онлайн банкиране.

#вирус #банки #троянски кон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"