Кабинетът прие наредба за лечение на хазартна зависимост

Кабинетът прие наредба за лечение на хазартна зависимост
A A+ A++ A

Кабинетът ще подпомага финансово организации с нестопанска цел, които развиват обществено полезна дейност за социално отговорно поведение по чл. 10 а от Закона за хазарта. Това предвижда приета на днешното заседание на МС наредба.

Текстовете на наредбата са съобразени с европейските актове в областта на хазарта. Отговорният хазарт е основен приоритет на Европейския съюз и всяка държава-членка се насърчава да предприеме национални мерки за социално отговорно поведение на организаторите на хазартни игри и мерки за предпазване на младите хора от хазарт и за превенция и лечение на хазартна зависимост, обясняват от пресслужбата на правителството.

При подготовката на документа от Държавната комисията по хазарта коментираха, че могат да бъдат монтирани специални уреди с лимит между 300 и 500 евро в игралните зали, за да се ограничат загубите на хората с психическа зависимост към хазарта. Тази идея представи в кулоарите на Народното събрание председателят на комисията Огнемир Митев.

Наредбата за социално отговорно поведение се състои в това да се ограничават хора със зависимости от хазарт да не харчат много средства, обясни Митев. Всеки оператор ще прави годишни вноски за социално отговорно поведение, които ще се акумулират в Комисията по хазарта и неправителствени организации, които са сдружения на хазартните оператори, ще ги разходват за целите на наредбата.

Проблемът със зависимостта от хазарта е медицински и по тази причина в състава на комисията ще има член психиатър.

Новите лектронни устройства ще се вграждат в машините и ще ограничават залаганията, каза депутатът. Например ако човек изиграе 300 евро, машината изгасва. Европейската практика при ползването на тези устройства е да се дава лимит на играчите 500 евро.

Митев посочи, че в парламента има воля това да бъде направено бързо, а въпросът е кой ще плати - дали операторите, или бюджетът. Подобен уред струва между 5000 и 10 000 евро.

#хазарт #зависимост #наредба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"