Вдигат пенсиите от 1 юли, швейцарското правило дава резултат

Вдигат пенсиите от 1 юли, швейцарското правило дава резултат
Пенсиите ще се увеличат от 1 юли, но не заради предстоящите избори, а защото такъв е законът, заяви министърът на финансите Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пенсиите ще се увеличат от 1 юли, но не заради предстоящите избори, а защото такъв е законът, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

„Минималните пенсии определено се увеличават от 1 юли, защото такъв е законът. Парите са вече налице – от 136 лева на 146 лева“, каза Дянков пред БНТ.

„За следващата година има две възможности и едната възможност също е по закон – от средата на следващата година, май или юни, всички пенсии да се вдигнат с индекс, който в миналото беше известен като „швейцарското правило“. За последните 2-3 години, заради кризата, този индекс не работеше, но от 2013 година автоматично всички пенсии ще се вдигнат“, обясни Дянков.

„Освен това за 2013 година обсъждаме и в правителството, и в парламента възможност за допълнително увеличаване извън индексирането на пенсиите“, съобщи финансовият министър.

Това обаче все още не е ясно кога може да стане, както и е твърде рано да се каже в какъв процент ще е – ще зависи от параметрите на бюджета.

„За 2013 година определено ще има увеличение на всички пенсии заради индексирането, което ние въвеждаме. Допълнително от това може да има увеличение на пенсиите, предполагам пак за всички пенсии, ако ръстът на икономиката за тази година е по-голям от това, което сме заложили, което е около 1%“, обясни Симеон Дянков.

„Това не е обещание, а задължение в закона“, подчерта той в отговор на обвиненията, че се опитва да „купи“ пенсионерите предизборно.

„През последните години в политиката съм научил, че всеки ден е предизборен ден“, каза още министърът.

„В последния месец-месец и половина позабравихме проблемите, защото в Гърция нещата се поуспокоиха. Но има голяма финансова несигурност“, коментира още министърът на финансите.

„Дълъг разговор е защо Европа е все още в криза. В криза е, защото отне твърде много време на големите политици да разберат, че сме в криза, и да решат нещо. Две години и половина се мотахме, докато в Европа отсякоха решения за т.нар. финансово златно правило, това трябваше да стане още 2009 година“, заяви Симеон Дянков.

Според него нито една държава в ЕС в момента няма балансиран бюджет. Всички са на дефицит, а България е четвърта с най-нисък дефицит, подчерта той.

#индекс #закон #пенсии #Министър на финансите #Дянков #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »