Наредба описа какво се разрешава на агентите под пприкритие

Наредба описа какво се разрешава на агентите под пприкритие
A A+ A++ A

Тайни агенти ще могат под чуждо име да създават фирми, фондации или неправителствени организации и да развиват дейност с тях според проект на наредба за организацията на дейността по използването на служители под прикритие, пише "Труд".

Целта е шпиони на властта да проникнат в мафията и така да помогнат за разкриването и предотвратяването на престъпления. Те ще имат лични карти с тяхна снимка, но фалшива самоличност - име, презиме, фамилия, ЕГН и адрес. Ще бъдат задължени стриктно да спазват закона и да пазят в тайна своята принадлежност към службите.

Според бъдещата наредба, публикувана в сайта на МВР, ченгетата доброволно, а не по задължение ще играят ролята на бизнесмени, шефове на фондации, спортни клубове, неправителствени организации, както и на босове на банди. Ще бъдат назначавани в специално звено на МВР след предварителен подбор и обучение.

Дейността на звеното ще се финансира от вътрешното министерство и международни програми за борба с организираната престъпност и корупцията.

Според Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства през миналата година едва 20 пъти службите са използвали ченгета под прикритие

#тайни агенти #наредба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »