Гърция даде на германска фирма концесия за 14 летища

Гърция даде на германска фирма концесия за 14 летища
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът в Атина одобри сделка на стойност 1,23 млрд. евро с германската компания "Fraport", която ще управлява 14 регионални летища в страната, предаде АФП.

Концесията беше одобрена от предишното гръцко правителство, но беше замразена след идването на власт на премиера Алексис Ципрас.

Според анализатори финансовите потребности на Гърция са се оказали по-големи от първоначалните предположения с близо 6,2 милиарда евро, пише Süddeutsche Zeitung.

Кредиторите са коригирали първоначалната си оценка, и сега смятат, че Атина има нужда от около 92 милиарда евро. Това е значително по-висока сума от тази, която бе посочена в споразумението на страните от еврозоната от 12 юли.
В сряда в Бундестага ще се проведе гласуването за третия помощен пакет за Гърция. Местните наблюдатели очакват, че парламента ще приеме кредитната програма.

Германското правителство смята, че въпросът за възможното опрощаване на част от гръцките дългове е свален от темите за деня. Представител на министерство на финансите подчерта, че партньорите на Атина могат само да разгледат въпроса за удължаване на срока на погасяване на заемите на Гърция, за опрощаване и дума не може да става.

Минилата седмица финасовият министър Волфганг Шойбле заяви, че изхождайки от досегашния си опит, ЕС ще контролира Атина редовно и често, стъпка по стъпка. Германскит политик обясни, че това се налага от съображения за сигурност и заради голямата стойност на кредита, който ще бъде предоставен на Гърция.

#Атина #Гърция #заем #кредитори #Германия #Бундестаг #Волфганг Шойбле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"