Насилието в Сирия спря

Насилието в Сирия спря
Изтече крайният срок за прекратяване на насилието в Сирия от всички страни в конфликта. Снимка: amnestyusa.org
A A+ A++ A

Изтече крайният срок за прекратяване на насилието в Сирия от всички страни в конфликта.

По-рано режимът в Дамаск обяви, че ще спре военните операции в 6 ч. тази сутрин, както е предвидено, предаде БНР.

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан заяви, че е получил писмени уверения от външното министерство в Дамаск, че всички военни операции на територията на страната ще спрат.

Същевременно в писмото се посочва, че властите си запазват правото да отговорят на всяка атака на „въоръжените терористични групировки“.

Една от основните опозиционни групи в страната обяви, че няма да спре стрелбата, ако правителствените сили в страната продължат да атакуват. Самият Анан заяви, че очаква страните в конфликта да спазят примирието.

„Ако всички се съобразят с крайния срок, ситуацията в страната ще се подобри в много голяма степен“, посочи той.

Според постоянния представител на САЩ в ООН Сюзан Райс уговорките, които сирийските власти правят в писмото до Анан, са притеснителни.

„Режимът в Дамаск ще бъде съден по делата си, а не по думите“, заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Британският външен министър Уилям Хейг каза, че ако насилието бъде спряно, Великобритания ще работи за спешно изпращане на наблюдатели в страната, за да се изключи възможността за повторно подновяване на конфликта.

#Сирия #насилие #конфликт #Кофи Анан #ООН #Арабската лига #Сюзан Райс #САЩ #Уилям Хейг #министър на външните работи на Великобритания #наблюдатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"