Само в блок "Хан Аспарух" може да има големи находища на нефт и газ, смята експерт

Само в блок "Хан Аспарух" може да има големи находища на нефт и газ, смята експерт
Снимка: www.balchik.bg
A A+ A++ A

Към настоящия момент по-сериозни оценки и по-големи перспективи за откриване на големи находища от нефт и газ е в блок "Хан Аспарух", който е на границата с Румъния. Както поради приключилите сеизмични проучвания, така и поради факта, че на север от този блок е открито едно значително находище в румънските териториални води. Това коментира експертът Христо Казанджиев във връзка с казаното от премиера Бойко Борисов преди дни, че през февруари 2016-а година започват проучванията за нефт и газ в шелфа на Черно море, пред БНР.

Казанджиев обясни, че проучванията за нефт и газ в акваторията на Черно море датират от над 25 години, по-интензивно след 1991-ва година. Тези проучвания са показали, че в българската акватория на Черно море има природен газ, за съжаление той е концентриран в малки находища.

"Следващият етап на проучванията – дълбоководната част, ще започне в началото на следващата година. Тези проучвания се свързват с огромни надежди от страна на българските проучватели и с българската икономика за откриване на по-значителни находища на природен газ", коментира експертът.

По отношение на блоковете "Терес" и "Силистар" Христо Казанджиев посочи, че откритите до момента находища са твърде далеч от тях – в турски териториални води.

Той бе категоричен, че са необходими ясна политическа воля и стратегия за стимулиране на чуждестранните компании, за да продължат проучванията в Черно море.

"Правителствата систематично са работили срещу развитие на проучванията за нефт и газ в Черно море и на сушата в България, с изключение на някои фирми, които са под контрола на Русия. Останалите фирми винаги са имали много сериозни проблеми", посочи експертът.

Според него, твърденията на еколозите, че проучванията са причина за загиването на много делфини по българското Черноморие, не са истина.

В събота при посещението си във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна Бойко Борисов заяви, че през февруари следващата година започват проучванията за нефт и газ в шелфа на Черно море.

Борисов заяви още, че ако първият кабинет на ГЕРБ не бил свален от власт "Хан Аспарух" отдавна вече щеше да се проучва.

#Христо Казанджиев #Казанджиев #нефт #газ #Черно море #Хан Аспарух #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"