Божидар Димитров: Комунизмът ли ще връщат Ивайло Дичев и Калин Янакиев? Господи помилуй!

Божидар Димитров:  Комунизмът ли ще връщат Ивайло Дичев и Калин Янакиев? Господи помилуй!
Божидар Димитров
A A+ A++ A

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви, че проф. Ивайло Дичев няма да успее да го пенсионира, защото си върши добре работата.

"До мен достигна вестта, че проф. Ивайло Дичев е започнал подписка за моето пенсиониране. В същото време две неправителствени организации – фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” са започнали съответно в петък и събота подписка в моя подкрепа", коментира Димитров.

Той обясни, че е назначен за директор на НИМ с договор с Министерството на културата „до конкурс”.

"Директорите се сменят при лоша работа в поверената им институция. Моята работа в НИМ с известна нескромност се оценява, като много добра и не е случайно, че в мотивацията на организираната от Ивайло Дичев този раздел от работата ми не се засяга. Тяхната мотивация е свързана с (цитирам): Обижда научната общност с недоказани твърдения, обижда вярващите християни с езически измишльотини, гордее се с това, че е бил сътрудник на ДС, има търгашеско отношение към наследството, превръщано в бутафория пред туристите", обясни историкът.

Повод за броженията срещу Божидар Димитров е скандалът с обявената от него за „жива” и „свещена” вода от кладенец над 1000 години в първата българска столица Плиска.

Миналата седмица професорът по културна антропология в СУ „Св. Климент Охридски” Ивайло Дичев започна кампания в интернет за пенсионирането на Божидар Димитров.

"Настояваме Божидар Димитров (роден 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи", се казва в подписката.

Димитров смята, че настояването на Дичев е "неуместно".

"Научната общност не е съставена само от Ивайло Дичев и Калин Янакиев. В подписката в моя подкрепа въпреки, че е в началния си стадий виждам имената на двама академици – историци, няколко професори, десетки млади историци. Те вероятно ще станат много повече в края на седмицата. А и за мнение осъждаха и наказваха само при комунизма. Тези ли времена искат да върнат Ивайло Дичев и Калин Янакиев. Господи помилуй!", коментира директорът на НИМ.

Димитров подчерта, че няма нужда да го гонят, той сам ще си тръгне най-вероятно, когато завърши последната голяма задача в професионалния си живот – възстановяването на Голямата базилика.

#Божидар Димитров #Димитров #Ивайло Дичев #Дичев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници