Живеем ли в сигурна градска среда?

Живеем ли в сигурна градска среда?
Снимка: www.skyscrapercity.com
A A+ A++ A

Кой са най-големите проблеми на големия град? Във вторник от 17:00 ч. в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“ с демонстрационна инсталация ще се открие тридневна информационна кампания, която цели да обърне общественото внимание към евтини и работещи решения за защитена и сигурна градска среда. Инсталацията ще може да се види и на 19 и 20 август от 17:00 до 20:00 ч.

Организаторите обръщат внимание на няколко аспекта, касаещи сигурността на градската среда.

Инжекционната употреба на наркотици е проблем, който удря повечето големи градове и предимно кварталите, в които живеят голям брой млади хора в бедност, на или под ръба на социалното изключване. Колкото повече хора инжектират наркотици в опасна за тях среда, толкова повече те споделят своите игли, като това води до увеличение на инфекциите, смъртните случаи от свръхдоза и опасните отпадъци по улиците. Решението на проблема не е в ръцете на полицията – статистиката показва, че арестите на хората, които употребяват дрога, не намаляват броя им, а ги карат да живеят и действат по много по-рисков начин, изхвърляйки иглите, с които са се инжектирали, възможно най-скоро. В много европейски градове има въведени успешни алтернативни практики, даващи съвременен отговор на тези проблеми – стаи за защитена употреба.

Успоредно с това капацитетът на затворите е свръх натоварен, а данъкоплатците плащат близо 1 000 лв. месечно за издръжката на дребни престъпници, извършили предимно кражби за набавяне на дрога вместо за лечение на хора със зависимости, които да се върнат в обществото, а не в затвора. Практиката показва, че досегашните начини за справяне с употребата на наркотици не работят.

Опитът на Ванкувър, Копенхаген и Цюрих показва реални решения за намаляването на употребата на наркотици и свързаните с това проблеми. Лицата, от които зависи вземането на решения в тази сфера, следва да приемат всеобхватна стратегия относно наркотиците, основаваща се на четири опорни стълба: превенция, лечение, намаляване на вредите и промяна на отношението на властите.

Акцията се осъществява от фондация „Инициатива за здраве“, която подготвя петиция към отговорните институции със следните апели: профилактика, лечение, намаляване на вредите, промяна на закона.

#наркотици #затвори #затворници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »