НАСА вещае: Идва най-страшната зима в историята на човека

НАСА вещае: Идва най-страшната зима в историята на човека
Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Промяна на глобалните климатични модели, която вероятно ще бъде последвана от най-страшната в историята на човека зима в Северна Европа и Великобритания, кални свлачища в Южна Америка, бушуващи огромни горски пожари в Австралия.

Това пише британският „Телеграф”, цитиран от "24 часа", като се позовава на метеоролози от американското Национално управление за океаните и атмосферата (NOAA). Прогнозите са предизвикани от феномена Ел Ниньо, сдобил се с прякора "Брус Ли", който вече е вторият най-силен според статистиката за това време на годината и може да се окаже сред най-могъщите явления със способност да променят времето.

Климатологът и океанограф на НАСА Бил Пацърт твърди, че според сателитните данни настоящият Ел Ниньо е по-мощен от този през 1997-1998 г., смятан досега за Крал на тези феномени. Тогава обаче той е започнал по-слабо и е завършил по-голяма сила.

Настоящият Ел Ниньо е толкова могъщ, че в блог на Национално управление за океаните и атмосферата неофициално го наричат "Брус Ли" - по името на покойната легенда на бойните изкуства. Пацърт обаче, заради всичките му "поразии", сравнява феномена с Годзила.

Ел Ниньо се появява на периоди от 2 до 7 години, а НАСА следи отблизо температурата на водата в източната част на Тихия океан, което е ключов показател за развитието на феномена. Според данните в момента температурите на повърхността на океана са по-високи от средните и това предвещава студеното време в Европа. Учените припомнят, че при подобни, но по-ниски стойности, Великобритания преживя една от най-тежките си зими през 2009/10 годинаи понесе загуби за милиарди лири.

Тогава в северна Европа, а и по целия континент имаше обилни снеговалежи, ниски температури и именно Ел Ниньо е основен фактор това да се случи. Сегашните по-високи температури в Тихия океан предвещават всичко това да се повтори и то възможно в още по-сурови параметри и да обхване повече европейски територии.

Привежда се и факта, че досега през 2015 година в западната част на Тихия океан вече са регистрирани 5 супер тайфуна при нормално един в предишни години. По всичко личи, че именно 2015 година ще бъде и най-горещата на Земята, откакто има метео наблюдения. В САЩ изчисляват възможността феноменът да донесе екстремни температури и природни катаклизми през есента и зимата тази година на 90%.

#НАСА #Ел Ниньо #зима #Европа #Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай