Конституционният съд „помилва“ Първанов и Марин

Конституционният съд „помилва“ Първанов и Марин
Помилването по българската Конституция не е обвързано с предвидени от закон конкретни основания и може да бъде упражнено от президента във всеки случай, когато той прецени да прояви милост към осъденото лице, се казва в становището на КС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конституционният съд на България обяви за противоконституционно решението за създаване на Временна парламентарна комисия за проучване помилванията и опрощаванията по време на мандатите на президентската двойка Първанов–Марин, сочи решение, публикувано на сайта на съда.

Делото е образувано на 2 март по искане на 61 народни представители за даване на задължително тълкуване на чл. 98, т. 11 от Конституцията на Република България относно конституционното правомощие на президента да упражнява правото на помилване, в т.ч. каква е конституционната цел, правната природа и съдържанието на правото на помилване, както и правните последици от упражняването му.

Съдът реши, че помилването по чл. 98, т. 11 от Конституцията е акт на президента, чиито правни последици водят до освобождаване от изтърпяване на наложено наказание. Те са единствената цел на помилването.

То се прилага по отношение на лица, на които са наложени от съда наказания с влезли в сила присъди за извършени престъпления. Помилването се състои в опрощаване изцяло или отчасти на наложеното наказание или в неговата замяна с по-леко.

Най-ранният момент, в който може да се постанови помилване, е влизането на присъдата в сила. То може да се извърши и докато трае изпълнението на наказанието, но е неприложимо след пълното му изтърпяване.

Помилването по българската Конституция не е обвързано с предвидени от закон конкретни основания и може да бъде упражнено от президента във всеки случай, когато той прецени да прояви милост към осъденото лице.

Няма пречка законодателно да се определят процедурите, чрез които се реализират правните последици на помилването.

Конституцията не предвижда със закон да се определят или ограничават основанията, самостоятелността на преценката и мотивите за осъществяване на правомощието по чл. 98, т. 11 от Конституцията, както и да бъдат ограничавани по вид наказанията по Наказателния кодекс, които подлежат на помилване, а също така и лицата, които могат да бъдат помилвани.

Указът за помилване влиза в сила в момента на неговото подписване. Помилването се основава на изконните човешки ценности, което изключва възможността веднъж предоставена, държавната милост да бъде оттегляна.

В указа за помилване, президентът не е длъжен да посочи основанията за своето решение. Президентът може да възложи на вицепрезидента правомощието да помилва, като в този случай то се упражнява по същия начин, в обем и форма, както се упражнява от самия държавен глава.

Той запазва възможността да упражнява правомощията по чл. 98, т.7, 9, 10 и 11 от Конституцията и след като ги е възложил с указ на вицепрезидента.

Помилването не засяга изпълнителната власт. Изпълнението на наложените наказания се осигурява от специализирани органи към нея. Указът за помилване е правен акт на държавния глава, основан единствено на личната му преценка, и не подлежи на приподписване от министъра на правосъдието или съответен министър независимо от това, че изпълнението се възлага на тях.

От волята на законодателя зависи дали указите за помилване да се обнародват в „Държавен вестник“.

Указите за помилване на осъдени лица се възлагат за изпълнение на компетентните държавни органи в зависимост от вида и характера на наложеното наказание. Те се възлагат за изпълнение на министъра на правосъдието.

Когато указът засяга финансовата и бюджетната сфера, той се възлага за изпълнение на министъра на финансите.

С указите за помилване се упражняват конституционни правомощия на президента или вицепрезидента. Те подлежат на контрол единствено за конституционосъобразност по чл.149 ал. 1, т. 2 от Конституцията.

Всеки от субектите по чл. 150, ал. 1 от основния закон може да поиска тази проверка, като оспори съответствието на указа за помилване с Конституцията.

Конституцията не предвижда указите за помилване и техните мотиви да бъдат оповестявани.

Не е необходимо издаване на нов указ по чл. 104 от Конституцията, когато едни и същи лица са избрани и упражняват функциите на президент и вицепрезидент втори последователен мандат, щом в рамките на първия мандат вече има указ на президента, с който правомощията по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11 от Конституцията са възложени за изпълнение на вицепрезидента.

КС обявява за противоконституционно приетото от 41-вото Народно събрание на 15 февруари 2012 г. Решение за избиране на Временна парламентарна комисия за проучване на нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода 22 януари 2002 – 22 януари 2012 г.

#вицепрезидент #Конституционният съд #Георги Първанов #Ангел Марин #президент #помилване #Конституция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"