Пламен Драгнев: Излизаме на протест, парите за агроекология отидоха при гъските

Пламен Драгнев: Излизаме на протест, парите за агроекология отидоха при гъските
Пламен Драгнев Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

В новата програма на Министерство на земеделето "Агроекология и климат" липсва грижа за агропроизводителите, по-голямата част от бюджета отива за проекти без цели и ползи, а фермерите са принудени да прекратят дейността си по средата на програмата поради липса на средства. Половината бюджет отива за дивите гъски. Това заяви председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители Пламен Драгнев. Коментърът е относно публикуваното преди броени дни 15-то изменение на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ (2007-2013), с което се променят изискванията по направление „Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите“ от мярка „Агроекологични плащания“.

"1800 са бенефициентите по програмата за агроекологична дейност за периода 2007-2013 г., като 90% от тях са одобрени през 2013 г. за период от пет години. Програмата позволява плащанията да се извършват до 2015 г. Министерство на земеделието постоянно отлага този проект във времето - отказва да се изправи пред този въпрос и да ни обясни какво се случва. Изведнъж публукава изменение на програмата, без проверки от експерти, обосновка и без никаква статистика", обясни Драгнев.

От земеделското министерство обясняват, че спират плащанията на агроекологичните производители по старата програма, защото няма предвидени средства в новият програмен период (2014-2020) за сеитбооборота за 2016 и 2017 г. Зам.-министър Грудев твърди, че няма да има пари за сеитбооборот след 2015 г. и фермерите следва да се откажат от продължаването на агроекологичните си ангажименти, без да се налага да връщат получените до момента средства.

"Настоящото предложение за промяна на ПРСР (2007-2013) обаче показва обратното – предвидени средства в бюджета на новата Програма има, но фермерите се поставят „на колене“, заради повишените изисквания и намалените двойно ставки, за да се откажат доброволно от изпълнението на агроекологичните си ангажименти", заяви председателят на асоциацията.

Той обясни, че парите, който няма да получат фермерите отиват в направление за запазване на местообитанията на зимуващите гъски. Парите за дивите гъски до 2020 г. са общо 40 млн. лв., а толкова пари са заявени още за тази година. Земеделци са поискали над 50 млн. лв. от фонд "Земеделие", а единственото условие да получат парите е
да поемат ангажимент половината от засятото им зърно да е в землища, в които гнездят дивите гъски. Други изисквания няма.

"Анализът показва, че бенефициентите по това направление ще получат 40% от парите на агроеколозите за пет години. Те ще получават 17 лека на декар без да правят нищо. Има само едно условие - 50% от заявените за засяване площи да бъдат със зърнено житни култури. Повечето фермери отговорят на това изискване", обясни Драгнев.

Според него целта на това направление е раздаванене на пари на калпак, за да се запушат устите на зърнопроизводителите.

"Защо България и ЕС три години инвестират в агроекологията и изведнъж се отказват? Кой ще плати съдебните искове от страна на земеделските стопани за пропуснати ползи и кой ще поеме отговорност и ще плати за това, и трябва ли тогава отново да бъдат заклеймени зърнопроизводителите като „врагове на земеделието“ и държавата", пита председателят на асоциацията.

Асоциацията настоява за отмяна на измененията по програмата и за продължаване на плащанията по направление „Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите“ до изтичането на 5-годишните ангажименти. В противен случай бенефициентите ще излязат на протест и ще търяст правата си с всички позволени от закона средства.

#фермери #плащания #ПРСР #Фонд "Земеделие"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"