Плевнелиев: Авиопаркът на ВВС да бъде обновен!

Плевнелиев: Авиопаркът на ВВС да бъде обновен!
На 11 април в Централния военен клуб президентът Росен Плевнелиев откри международната научна конференция „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на ЕС, НАТО, коалициите и държавите". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Технологичното обновяване на авиационния парк на българските Военновъздушни сили (ВВС) е наложително, за да гарантираме и занапред успешното изпълнение на задачите, свързани с националната сигурност и със съюзническите ни задължения.

Това каза президентът и върховен главнокомандващи на въоръжените сили Росен Плевнелиев на авиационен форум в София, организиран от ВВС, предаде БГНЕС.

Държавният глава посочи условията, от които зависи успешното изпълнение на задачите по националната сигурност на България и съюзническите задължения на страната. Първото подчертано условие бе това, че съюзническите ангажименти на България еднозначно определят изискванията за оперативна съвместимост.

Росен Плевнелиев посочи, че решенията, които трябва да се вземат и оценките, които трябва да се правят, трябва да са с участието на военни експерти, неправителствени организации, авиационни сдружения и те да са за целия жизнен цикъл на техниката.

По думите му Министерство на отбраната трябва да организира изпълнението на това условие при пълна прозрачност, публичност и с принципа на състезателност.

Второ условие, което върховният главнокомандващ посочи, е да се извърши оценка на икономическите и финансови възможности на страната. Така в съответствие с тези възможности, да бъде направен максимален избор за най-удачния вариант, като отново се спазят прозрачността и откритостта.

„Този подход със сигурност ще го приложим и при подготовката за взимане на решението за придобиване на многоцелевия изтребил", категоричен бе Росен Плевнелиев.

Президентът очерта перспективните, според него, направления за развитие на българската авиация и авиационния бизнес.

Основното е България да бъде генератор на сигурност в региона, в ЕС и в рамките на НАТО, посочи държавният глава. Според него гражданската авиация също трябва да получи добри условия за развитие, независимо от ефектите на икономическата криза.

Росен Плевнелиев подчерта, че България има опит и възможности и в областта на инженерната и авиационна поддръжка на авиопарка и развитието на авиоремонтната дейност.

„Не просто възможности, ние имаме големи възможности", заяви той.

Според него това е много перспективно направление за България в контекста на интелигентната отбрана в Югоизточна Европа.

„Създаването на съвместни предприятия за инженерна и авиационна поддръжка на самолетния парк на български, но и на чужди компании, развитието на българския авиоремонтен бранш ще бъде основата на българския принос за реализацията на концепцията за интелигентна отбрана", посочи държавният глава.

Тук той изтъкна, че България притежава хората, мощностите, необходимия научен, но и експертен потенциал и традициите.

Според Плевнелиев страната ще успее да се интегрира в европейските проекти чрез развитието на единна корпоративна европейска култура и ефективно използване на въздушното ни пространство.

Той подчерта, че България трябва да продължи да подкрепя усъвършенстването и обновяването на логистичните бази и летищните комплекси.

Президентът каза още, че трябва да се инвестира и в служещите в авиацията и обеща подкрепа, че курсантите и обучаващите се ще летят повече и ще достигнат 200 часа на нальот.

Плевнелиев подчерта, че финансовата криза не може да се отразява драстично на възможностите на България да запазва качествени хора.

#Военновъздушни сили #ВВС #Росен Плевнелиев #президент #София #България #НАТО #ЕС #Югоизточна Европа #авиация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници