За да се подобри състоянието на ВиК мрежа в София, трябват инвестиции

За да се подобри състоянието на ВиК мрежа в София, трябват инвестиции
Снимка: Novinite.bg
A A+ A++ A

"Софийска вода" спазва наредбата за възстановяването на обектите в първоначалния им вид след след ремонти, реконструкции и изграждане на нови съоръжения, възстановява уличните платна и околното пространство (тротоари, зелени площи и др.) във вида, в който са били преди изкопните работи, с изключение на трайните насаждения, попадащи в сервитута на водопроводите. Така отговориха от дружеството на въпрос на Novinite.bg защо след многобройните ремонти в столицата на места остават неравности, които затрудняват пешеходците и шофьорите.

"Дружеството планира и координира всички свои ремонти и строителни дейности, както с останалите дружества, които имат отношение към поддръжка и изграждане на инфраструктура, така и със Столична община. Всички провеждани дейности са част от процеса на изготвяне и изпълнение на цялостната Общинска строителна програма и се планират по взаимно одобрен ред. Все пак столичната инфраструктура е изграждана в различни периоди в годините и се намира в различно експлоатационно състояние. Нерядко възникват и непредвидени ситуации, в които се налага бърза реакция и спешна координация с всички засегнати от конкретния случай страни", заявиха от "Софийска вода".

Експертите обясниха, че всяко дружество следва своя инвестиционна програма, според спецификата и състоянието на инфраструктурата, която поддържа. За никого не е тайна, че ремонтът на ВиК, топлофикационна и или пътна инфраструктура е свързан със сериозни инвестиции. Затова, въпреки добрата координация на тези програми, има и случаи, в които различните дружества не могат в един и същи момент да осигурят необходимите средства за един конкретен обект.

"При изпълнение на инвестиционни проекти, за всеки обект се изготвя и подписва протокол за състоянието на улиците и околното пространство, които ще бъдат засегнати от строителните работи, със Столична община. След приключване на планираните строително-монтажни дейности с участието на представител на Столична община се извършва оглед на изпълненото възстановяване и отново се подписва приемателен протокол. Дружеството извършва постоянен и стриктен вътрешен контрол на изпълнението и носи 5 години гаранция за възстановените настилки. Външният контрол на изпълнението се извършва от Столичен инспекторат", обясниха от дружеството.

В момента десетки места в София са разкопани - не само ключови булеварди, но и вътрешноквартални улици. В края на месец април започна рехабилитацията на бул. "Цариградско шосе", като първият етап е между околовръстното шосе на София и разклона за Летище София.

Общината обеща до началото на месец септември да приключат основните ремонтни работи, за да може с началото на учебната година, при традиционното увеличение на трафика, тези ремонтни дейности да не се отразяват на движението.

#Софийска вода #инвестиции #ремонти #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »