Габрово, Трявна и Севлиево – традиции, творчество и преживяване

Габрово, Трявна и Севлиево – традиции, творчество и преживяване
Снимка: http://gocenter.bg/bg
A A+ A++ A

Предизвикателство е да се задържиш на едно място повече от 3 дена и всеки ден да има какво да правиш, къде да отидеш и какво да видиш...Има един таен ключ и той е да откриеш място, в близост до други добри посоки – колкото повече-толкова повече! Ако успееш да откриеш и съчетание от природа, забележителности, развлечения, комфорт и добра храна, то за почивка ще са ти нужни само приготвен куфар и добра компания.

Именно такова неустоимо съчетание предлага един от най-привлекателните райони в България-Габрово, Трявна, Севлиево.

Романтиката на уютните планински градчета, съхранили някогашния си възрожденски дух, предлага особен вид усещане и преживявания, съвсем различни от масовия туризъм на препълнени ALL inclusive хотели в гъсто застроените курорти.

Регионът на Габрово, Трявна и Севлиево включва многобройни китни селца, в които може да откриеш малки семейни хотели и къщи за гости с цветни дворове, вкусни местни ястия, домашно приготвена баница. Тук можеш да се насладиш на тишината и спокойствието на планината, да ловиш риба, или пък да поемеш по някой от многобройните планински маршрути. Регионът е част от територията на Природен парк Българка и Национален парк Централен Балкан, което е съхранило природата в нейния истински, непокътнат вид.

Какво още може да правиш тук? Старите чаршии със занаятчийските работилници в АЕК Етър и Трявна са сред любимите посоки за гостите.

Разнообразните местните музеи на региона са задължителна спирка. Сред богатите колекции от ценни сбирки и творби можеш да намериш своето кътче и да изживееш незабравими моменти.

Съвсем близо до Габрово се намира Боженци, село, което във времето се е превърнало в оазис на автентичния български дух и традиции от българското Възраждане.

Когато говорим за възрожденски градове и съхранени традиции – Трявна е сред любимите и задължителни дестинации, прочута с възрожденската школа по иконопис, дърворезба и архитектура, място,където още може да доловиш ритъма на Славейковите слова.

И докато Габрово се е прославил като столица на хумора и сатирата, град Севлиево е столица на тиквата, дори има Музей на тиквата.Близо до Севлиево се намира средновековната крепост Хоталич, където са разкрити следи от средновековни жилищни сгради, работилници, крепостни стени, старинни църкви…

Важна част от облика на региона е богатият събитиен календар. Сред най-популярните събития е Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово (Световна столица на хумора и сатирата), който продължава една седмица и завършва с пищен Карнавал-винаги третата събота на май. Габрово привлича хиляди посетители и с международния панаир на занаятите в АЕК Етър в началото на септември. За Трявна, най-популярното събитие са Славейковите празници в началото на юни, а Севлиево си има свой Празник на тиквата, провеждан ежегодно през октомври.

Изписани църкви и манастири, скътани в планинските градчета и села, придават особено очарование на региона. Сред най-популярните са Църквата „Св.Михаил“ в Трявна, Соколския манастир край Габрово и Батошевския манастир, близо до Севлиево.

Възможности за зимна почивка и каране на ски предлага Курортен комплекс Узана, където се намира и географския център на България.

Именно центърът обединява трите града и се превръща в притегателна точка и любимо място, предлагащо многобройни възможности за отдих през всички сезони на годината.

#Трявна #Габрово #Севлиево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"