Конфликт на интереси по делото „24 часа“ и „Труд“

Конфликт на интереси по делото „24 часа“ и „Труд“
Христо Грозев изрази съмнения за конфликт на интереси във връзка с гледането на делото. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Един от участниците в спора за собствеността на вестниците „24 часа“ и „Труд“ – Христо Грозев, изрази съмнения за конфликт на интереси във връзка с гледането на делото.

„Притеснително е, че Софийският апелативен съд ще гледа обжалването, предприето от г-н Любомир Павлов по делото за собствеността на вестниците „24 часа“ и „Труд“, заяви Грозев пред bTV.

Според него в случая има конфликт на интереси, след като Веселин Пенгезов беше върнат като председател на Софийския апелативен съд (САС).

„В едно интервю преди година с г-н Пенгезов стана ясно, че той е в близки както социални, така и икономически отношения с г-н Венцислав Стоев. Той от своя страна е в много пряка икономическа връзка с дружествата, свързани с г-н Павлов. Стоев е човекът, в чиято фирма работеше дъщерята на г-н Пенгезов. Смятам, че има пряка заинтересованост за резултата от делото. Още повече че Пенгезов призна, че живее у г-н Стоев“, отбеляза Грозев.

Според него това е предпоставка да бъде опорочена процедурата.

„В началото г-н Стоев беше представен на нас, австрийската група, като третия съдружник на г-н Донев и г-н Павлов. Но заради акцентиране за неговата близка връзка с тогавашния председател на САС Веселин Пенгезов ние отказахме да работим с него. Моят австрийски партньор заяви, че не може да работи с човек, който толкова парадира с отношенията си с един висш магистрат“.

По думите на Грозев е напълно възможно Веселин Пенгезов да е един добър и доблестен магистрат, но при условие че с неговото име е било спекулирано преди една година, Грозев не смята, че можем да очакваме безпристрастно отсъждане по делото.

„Сигнализирали сме за това Върховния касационен съд и Инспектората към ВСС“, допълни Христо Грозев.

В Софийския апелативен съд се води дело за конфликт на интереси по отношение на сделката с вестниците „24 часа“ и „Труд“, припомня bTV.

От едната страна са Огнян Донев и Любомир Павлов, от другата страна е Христо Грозев. Тримата са в спор за собствеността.

Последното решение на съда беше в полза на Христо Грозев, а Огнян Донев и Любомир Павлов бяха задължени да вземат предвид и подписа на Христо Грозев, въдворен като особен представител за всяко едно решение, свързано с активите. Тоест на всеки един документ трябва да има и подписа на Христо Грозев.

В края на миналата година издателската група „Вестдойче алгемайне цайтунг“ (WAZ), която притежаваше вестниците „Труд“, „24 часа“ и „168 часа“, продаде медийните си активи на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори, представлявани от Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев.

Няколко месеца по-късно обаче австрийските инвеститори, представлявани от Христо Грозев, обвиниха Донев и Павлов, че опитват да им откраднат контрола върху пресгрупата („Медийна група България холдинг“), след като без тяхно знание са сменили собствеността върху мажоритарния дял във фирмата.

В средата на април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Огнян Донев и Любомир Павлов да придобият пряко контрола в групата.

#председател #САС #Софийския апелативен съд #Веселин Пенгезов #Стоян Николов #Любомир Павлов #Труд #24 часа #Христо Грозев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"