Човечеството вече изчерпа ресурсите на планетата за тази година

Човечеството вече изчерпа ресурсите на планетата за тази година
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Човечеството изчерпа ресурсите, които планетата може да ни осигури за тази година и официално започваме да я изтощаваме. От днешния ден (13.08) сме в преразход. Моментът настъпи с шест дни по-рано от миналата година, пише британският в. "Гардиън".

Световното население консумира равностойността на 1,6 планети годишно. Това рязко изтощава ресурсите на Земята и възможността им да се регенерират, посочва изданието, като се позовава на анализ на мозъчния тръст "Глобал футпринт нетуърк".

Той се базира на сравнение на потребностите и резултатите от човешката дейност, като се вземат предвид въглеродните емисии, обработваемата земя, рибните запаси, използването на дървен материал от горите и възможността на планетата да регенерира тези ресурси и естествено да абсорбира отделяния въглерод.

Консумацията на човечеството е започнала да надхвърля капацитета на нашата планета някъде в началото на 70-те години и "денят на надхвърлянето" всяка година идва все по-рано поради прираста на световното население заедно с постоянно растящата консумация.

"Големият проблем не е, че дефицитът, в който изпадаме, е все по-голям, а че той не може да бъде поддържан в дългосрочна перспектива. И макар че сме в уравнение с дефицит, ние не вземаме мерки да се движим в правилна посока. Проблемът е и психологически – просто проспиваме основния физически закон.

Макар това да е очевидно дори за децата, за 98 на сто от икономическите плановици рискът изглежда малък и не си струва да му обръщаме внимание. Въпросът в крайна сметка е: има ли това значение за правителствата?", заявява пред "Гардиън" президентът на тръста Матис Вакернагел.

Последиците от този "екологичен дефицит" са видими в обезлесяването, ерозията на почвите, изчерпването на водните ресурси и натрупването на парникови газове в атмосферата.

#планета #екология #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници