Заразата от бруцелоза се разраства, властта взема мерки

Заразата от бруцелоза се разраства, властта взема мерки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бруцелозата в кюстендилско се разраства. Още петима души в Община Рила са заразени с опасния вирус. С това броят на заболелите става 28. Очакват се резултатите от още 105 проби, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

В тази връзка Министерството на здравеопазването, съвместно с Агенцията по безопасност на храните, е подготвило пакет от мерки, които ще се въведат най-късно в края на есента. Едната е всеки един фермер у нас да бъде посещаван от ветеринарен лекар веднъж месечно без повод или заболяване на животното.

Друга ключова мярка е въвеждането на многогодишна Държавна профилактична програма, която да осигури планиране на дейностите по профилактиката на болестите по животните. Предвижда се Центърът за оценка на риска по хранителната верига вече да бъде самостоятелно звено на пряко подчинение на министъра на земеделието. Мерките са насочени и към сивия сектор.

Към днешна дата огнищата на бруцелоза в страната са локализирани. От министерството са категорични, че храните у нас не са заразени с бактерията.

Проблемът със заразата идва от безконтролното закупуване на добитък от недобросъвестни фермери.

Взети са мерки и заради празника Голяма Богородица в събота, когато хора масово даряват животни на храмове. Важно е да е ясен произходът на тези животни. Заради съмнения монасите от Рилския манастир ще бъдат изследвани.

#бруцелоза #зараза #Рила

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"