Бившият екоминистър е подписал за разширението кабинковия лифт в Банско

Бившият екоминистър е подписал за разширението кабинковия лифт в Банско
Снимка: infozone.bg
A A+ A++ A

Разрешението за разширяването на кабинковия лифт в Банско е подписано от предишния министър Станислав Анастасов. Това заявиха от Министерство на околната среда и водите по повод опасенията на природозащитници за започнало строителство в Национален парк Пирин извън зоната на концесията.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" алармира, че в Национален парк Пирин с бързи темпове започва строителството на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ от офшорната фирма „Маренго трейдинг“. Фирмата дори не е концесионер на ски зона Банско.

"Това е поредният опит за заграбване на територии изключителна държавна собственост в Национален парк Пирин, като в случая това се осъществява не от концесионера, а от свързана с него офшорна компания. Фирмата "Маренго трейдинг" дори не е концесионер на ски зона Банско и няма право да строи в НП Пирин", твърдят от "За да остане природа".

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е уведомила "Маренго Трейдинг" ЕООД, че за инвестиционно предложение за "Реконструкция на 3 - седалков лифт "Тодорка", ски-зона Банско" не е необходимо провеждане на процедура по Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

От ведомството са категорични, че няма да разрешат изсичането на 88 дървета преди приключване на прокурорските проверки.

На 25.05.2015 г. за реконструкцията на 3-седалков лифт "Тодорка" в "Ски - зона с център гр. Банско" е издадено разрешение за строеж от Главния архитект на община Банско.

На 09.06.2015 г. МОСВ изиска информация от РДНСК за резултатите от служебната проверка на издаденото разрешение за строеж. С писмо от 18.06.2015 г. ДНСК информира МОСВ, че в случая няма основания за предприемане на действия по административен ред от органите на ДНСК.

В МОСВ са постъпили подготвени от ДНП "Пирин" план-извлечение за поддържащи и възстановителни дейности в горите на Национален парк "Пирин" за 2015 г. и обяснителна записка към него, в която се мотивира необходимото отсичане на 88 дървета във връзка с подмяната на триседалков лифт "Шилигарника – вр. Тодорка" с шестседалков лифт предвид издадено от министъра на околната среда и водите писмо изх. № ОВОС-24/04.08.2014 г.

#Министерство на околната среда и водите #Ивелина Василева #Национален парк Пирин #Банско #Станислав Анастасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"