Гърция пред нов решаващ вот

Гърция пред нов решаващ вот
A A+ A++ A

Текстът на споразумението между Гърция и международните ѝ кредитори по третия спасителен план бе внесен в гръцкия парламент тази нощ, съобщава парламентът на своя уебсайт.

Текстът на споразумението, който е около 400 страници, е публикуван онлайн, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас призова депутатите да гласуват за сделката утре. На интернет страницата все още не се уточнява кога народните представители ще го ратифицират.

Внасянето на споразумението идва същия ден, в който ЕК потвърди, че с Атина са постигнали споразумение на "техническо ниво" за предоставянето на трета спасителна програма на стойност 85 млрд. евро. Спасяването на икономиката ще стане в замяна на строги фискални мерки, включващи ремонт на газовия пазар, премахване на повечето схеми за ранно пенсиониране, премахване на цените на горивата в полза за земеделските производители, както и увеличение на някои данъци.

Гърция и нейните кредитори са под натиск да финализират сделката до 20 август, когато Гърция трябва да плати 3,4 млрд. евро ма ЕЦБ.

Атина и нейните кредитори са достигнали до техническо споразумение за третата програма на страната от 2010 г. след маратонски преговори до ранните часове вчера. "Това, с което не разполагаме е политическо споразумение", заяви говорител на Комисията.

Споразумението идва след месеци на ожесточени преговори между кредиторите и лявата партия СИРИЗА, която дойде на власт през януари с обещание да сложи край годините на болезнени строги икономии.

"Сега Ципрас трябва да помисли как да прокара сделката в парламента възможно най-ефективно на фона на опозицията в страната и чужбина", пише гръцкият вестник "Катимерини".

Премиерът поиска от председателя на парламента Зои Констандопулу да насрочи заседание за четвъртък – на парламента за ратифициране на проект на закон за споразумението. Според гръцки парламентарен източник разглеждането на споразумението в парламентарните комисии може да е в четвъртък, а гласуването в пленарната зала да е в нощта на четвъртък срещу петък. Гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос пък поясни вчера, че има един-два детайла, които все още трябва да се уредят по документа.

В телефонен разговор с Ципрас вчера, германският канцлер Ангела Меркел заявила, че Германия е "по-скоро скептична" за споразумението, разкри близък го гръцкия премиер източник. Според него Меркел е предложила мостово финансиране вместо постигане на пълно споразумение, което според канцлера изисква по-подробна дискусия. Ципрас й отвърнал, че споразумението има подкрепата на кредиторите.

Очаква се финансовите министри на еврозоната да се срещнат до края на седмицата. Финландският министър на финансите Александър Стуб - един от хардлайнерите по сделката, подчерта, че има още много какво да се направи, изтъквайки, че "споразумение е голяма дума".

Ципрас е под натиск от много хора в крайно-лявата му партия, според които договарянето на програмата налага още строги икономии за слабата икономика е противоречи с предизборните обещания на партията. Премиерът беше изправен пред сериозни парламентарни бунтове при предишните две гласувания за спасителния план. Той предупреди, че може да бъде принуден да свика предсрочни избори, ако бунтът продължава.

#Гърция #кредиторите #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »