Лаборатория от клас А проверява чудодейната вода от Голямата базилика в Плиска

Лаборатория от клас А проверява чудодейната вода от Голямата базилика в Плиска
A A+ A++ A

Днес ще стане известно дали водата, която бликна от кладенеца край Голямата базилика в Плиска и беше обявена за “чудодейна” е безопасна за здравето. Проверката е възложена на акредитирана лаборатория от клас А.

Поради големия медиен и обществен интерес към наскоро открития при археологически разкопки кладенец при Плиска Министерството на здравеопазването е разпореди регионалната здравна инспекция в Шумен да направи пълен анализ на водата от аязмото в Плиска, съобщиха от там. След като бе съобщено, че “чудодейната вода” има високи нива на нитрати, ще бъде извършен цлостен физикохимичен и микробиологичен анализ.

Срещу това решение на здравния министър публичво възропта шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

"Напръсках Бойко Борисов за здраве с водата от Плиска, това е старинен български обичай, нищо необичайно не е станало", посочи пред Нова телевизия професорът.

Той заяви, че е огорчен от появилите се в медиите материали за извора в Плиска и ги определи като „проява на интелектуална недостатъчност”. "Не е правено истинско изследване на водата, тепърва предстои. Кладенецът трябва да се изчисти и водата да се пречисти”, каза още професорът.

Той се обърна в ефир директно към Бойко Борисов с молба да забрани на министър Петър Москов да се изследва водата сега, тъй като в кладенеца работят хора и замърсяват всичко.

Водата в Плиска е обявена за свещена още по времето на цар Борис Кръстител, защото е вероятно царят да е получил кръщението си именно там, каза още проф. Димитров.

"Калин Янакиев ме обяви за езичник, а аз съм построил няколко православни църкви. Той е стар марксист-ленинист и е невеж в историята”, добави Божидар Димитров.

#вода #Плиска #анализ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"