Една трета от българите биха гласували за нова партия

Една трета от българите биха гласували за нова партия
Ако изборите бяха днес, в парламента би попаднала и формацията на Меглена Кунева „България на гражданите“ - с 4.5%, която все още обаче е гражданско сдружение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около една трета от българите – 31%, са готови да гласуват за нова политическа формация, различна от сега съществуващите, показва Национално представително проучване на НЦИОМ.

Запитването е направено между 30 март и 6 април сред 1000 души, предаде Дарик радио.

Социолозите припомнят, че подобен дял е регистриран и през изминалата 2011 година, като най-ниските стойности - 24%, са отчетени през юли 2011 г., т.е. в периода преди президентските и местните избори, когато партиите мобилизират максимално електоратите си.

По-склонни да подкрепят нова партия са най-младите – до 29 години, висшистите и жителите на градовете извън столицата, както и колебаещите се в политическия си избор.

От НЦИОМ уточняват, че въпросът не измерва директно електорален потенциал, а по-скоро служи като ориентир за готовността на избирателите да подкрепят нови политически проекти. По този начин се отчита и делът на разочарованите от сегашните партии.

Ако изборите бяха днес, в парламента биха попаднали ГЕРБ с 30.4 на сто, БСП с 18.1%, ДПС с 5.4%, евентуално „Синята коалиция“ - 3 на сто от всички анкетирани, и формацията на Меглена Кунева „България на гражданите“ - с 4.5%, която все още обаче е гражданско сдружение.

Шансове да влезе има и националистическа партия, макар и не безпроблемно, коментират социолозите. Според данните „Атака“ би получила 2.8 на сто.

Вотът за формацията на Кунева изглежда приемлив и за избиратели на по-малки партии, както и за политически пасивните. Сред симпатизантите на „България на гражданите“ преобладават млади и образовани българи, както и жители на градовете извън столицата.

Електоралната тежест на ГЕРБ е сравнително постоянна през последната година – около 29-31%. От септември насам същото се отнася и за симпатизантите на БСП, които се движат в рамките на 18-20%.

ГЕРБ запазва две трети от избирателите си от парламентарния вот през 2009 г. Всеки четвърти избирател на управляващите от 2009 г. днес посочва, че се чувства разколебан.

ГЕРБ запазва профила на избирателите си – хора на възраст до 50 години, жители на областни центрове, образовани и заможни респонденти.

БСП може да разчита на три четвърти от избирателите си от изборите през 2009 г. Избирателите на БСП продължават да бъдат по-твърд електорат на своята партия от тези на ГЕРБ.

Социолозите отчитат, че в хода на лидерската надпревара в БСП намалява дистанцията между вътрешнопартийните предпочитания към Сергей Станишев и Георги Първанов.

Според НЦИОМ има известни разлики в националния профил на одобрението към двамата водещи политици на левицата. Под половината от българите, които одобряват Георги Първанов, гледат с добро око и на Сергей Станишев, докато повечето от одобряващите Станишев – 83 на сто, одобряват и доскорошния президент.

Профилът на Първанов се различава и по масовата подкрепа за него от страна на ДПС. Сергей Станишев има зад себе си главно симпатиите на социалистите и по-малко периферна подкрепа.

#НЦИОМ #партия #ГЕРБ #БСП #Синята коалиция #България на гражданите #Меглена Кунева #ДПС #Атака #Сергей Станишев #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »