ПКК пое отговорност за атентата в Истанбул

ПКК пое отговорност за атентата в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кюрдската работническа партия (ПКК) пое отговорност за взрива срещу полицейски участък в Истанбул, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на официално заявление на ПКК.

В нощта срещу понеделник бе взривена кола пред управлението, при което загинаха 4 души и 10 бяха ранени. Мощният взрив разруши част от 3-етажната сграда.

Междувременно американски официални източници изразиха категорична позиция против създаването на кюрдска държава в хода на противодействието на "Ислямска държава" на сирийска територия.

Главната цел на международната коалиция е по-скоро да се сражава срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), отколкото да променя териториалната цялост на Сирия, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от в. "Хюриет".

"Всички сме фокусирани върху заплахата от ИДИЛ в Сирия, и Турция казва, че там ще концентрира енергията си. Продължаваме да водим разговори с тях как да укрепим сигурността в региона и как да постигнем общата си цел. Също така сме пределно ясни, че не сме заинтересовани да правим каквото и да е за промяна на териториалната цялост на Сирия , заяви Кърби.

Той допълни, че макар сирийските кюрди да са доказали ефективността си в боевете срещу ИДИЛ, промяна в Сирия в посока олицетворяване на техните амбиции за създаване на своя еднонационална държава, не подлежи на обсъждане. "Няма подкрепа от коалицията на никакви действия за промяна териториалната цялост на Сирия. Дадохме ясно да се разбере."

Кърби подчерта, че Вашингтон поддържа правото на Турция да се защитава от терористични нападения и изрази подкрепа за намиране на политическо решение на спора между Анкара и Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). Говорителят на Държавния департамент, подчерта, че Турция не използва ударите си срещу ИДИЛ, за да преследва кюрдските бойци в Сирия като Народните отряди за защита (НОЗ), а по-скоро отговаря на ПКК заради нейните атаки в Турция.

#кюрди #ПКК #Кюрдската работническа партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"