Инфлацията се връща в края на годината

Инфлацията се връща в края на годината
A A+ A++ A

Инфлацията ще се върне в края на годината. Причината за това ще бъдат най-вече по-високите международни цени на храните и петрола. Годишната инфлация е отрицателна от средата на 2013 година. Това е прогнозата на Българска народна банка, съобщи БНР.

Дефлацията ще продължи да се забавя през третото и четвъртото тримесечие и в края на 2015 г. тенденцията ще бъде обърната до поскъпване на потребителските цени.

През първите три месеца на годината верижният растеж на реалния брутен вътрешен продукт се е ускорил и е 0,9 на сто. Възможно е той да се забави през втората половина на годината. Положително влияние върху икономиката има пазарът на труда и преодоляването на част от безработицата. "По отношение на рискове, произтичащи от вътрешната среда, евентуално значително влошаване на очакванията и нагласите на фирмите може да се отрази негативно на очакваното плавно възстановяване на инвестициите и заетостта", се казва в доклада.

Частичното потребление също се подобрява. Негативен ефект оказва спадът на правителственото потребление, което се дължи на целите на правителството да намали разходите. Тази тенденция вероятно ще бъде обърната през втората половина на годината.

#Българска народна банка #инфлация #дефлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници