"Ислямска държава“ плаши да завладее Балканите, Испания и Китай до 2020 г.

"Ислямска държава“ плаши да завладее Балканите, Испания и Китай до 2020 г.
Снимка: en.abna24.com
A A+ A++ A

Терористичната групировка „Ислямска държава“ възнамерява да завладее Балканския полуостров, Испания, Китай и Северна Африка до 2020 година. Джихадистите публикуваха нова карта, на която е изобразено кои части на света ще бъдат първите мишени, съобщава Ahlul Bayt.

"Ислямска държава" планира да установи контрол над Близкия изток, Северна Африка и части от Европа, сред които Балканският полуостров, Пиренейският полуостров и части от Централна Европа. В плановете на терористите влизат също Португалия и части от Франция. Балканският полуостров, заедно с териториите на Австрия, Унгария, Чехия и Словакия е изобразен като контролирана от ИД територия под названието „Оробпа".

Терористичната организация има около 50 000 членове и почти 2 млрд. паунда парични средства и активи.

Анализаторът от Би Би Си Андрю Хоскън, който публикува книга за опасността от "Ислямска държава", смята, че ислямиските искат да вземат всичко, което смятат, че им принадлежи по право. Не случайно са отбелязали на картата на бъдещите си владения Испания като "Андалус". За тях това е земя на маврите.

"След като те утвърдят своя халифат, ще се обърнат срещу останалата част на света. Целта им е целият свят да премине под тяхно управление", смята анализаторът.

Тези планове изглеждат твърде амбицизни като се има предвид, че близо 60 държави са готови да им се противопоставят. Сред тях са САЩ, Иран, Русия, Китай. Проблемът е дали го осъзнават самите джихадисти и колко жертви ще вземат надценените им планове. На великите сили им е ясно, че ИД няма капацитет да изпълни заканите си, но в същото време може да тероризира целия свят чрез постоянни атентати и заплахи.

"Ислямска държава" успешно успя да дестабилизира Ирак и Сирия, опита се да направи същото в Саудитска Арабия и Либия и почти не разруши основната индустрия на Тунис - туризма.

Андрю Хоскън смята, че колкото по-дълго джихадистката групировка остане в Ирак и Сирия, толкова по-вероятно е те да разработят биологични и химически оръжия. "Ако те имаха оръжия за масово унищожение, те щяха да ги използват. Няма съмнение за това.", смята той.

Анализаторът разказва как през 1996 г. Абу Мусаб ал Заркауи, който ръководи "Ал Каида" в Ирак до смъртта си през юни 2006., част от която в крайна сметка става "Ислямска държава", е направил програма от седем стъпки, които ще доведат организацията до победата до 2020 г.

През 2010-11 г. 80% от ислямиските лидери бяха заловени или убити. Последва кратко затишие и се появиха нови. Новите лидери ползват нови методи на война и пропаганда. "Ислямска държава" е известна с активността си в Туитър и е привлякла хиляди чуждестранни бойци.

"Висококачествените видеоматериали, онлайн списанията, използването на социалните медии, терористичните акаунти в Туитър - всичко това се прицелва в днешните млади хора онлайн, в киберпространството”, предупреди перзидентът на САЩ Барак Обама в началото на годината на среща на върха във Вашингтон за борба с войнстващия екстремизъм.

Русия също призова Европа и САЩ към взаимодействие в борбата срещу тероризма, тъй като е обезпокоена от разширяването на влиянието на "Ислямска държава".

"Всички признават, че само удари по въздуха са недостатъчни, че е необходимо да се организират единомишленици, включително и тези, които "на терен" с оръжие в ръка се борят срещу терористичната заплаха. А това включва сирийската, иракската армия и кюрдите. Именно в това се състои инициативата на президента на Русия", подчерта външният министър Сергей Лавров.

“Ислямска държава” не е по-силна от армиите на силите, готови да и се противопоставят. Въпреки това в момента джихадистката групировка е най-голямата заплаха в света и опасността не бива да се подценява. ИД е организация от нов тип - с много консервативна идеология, модерно въоръжена, с голям контингент от бойци и собствени източници на доходи, освен това претендира, че е държава.

#Исламска държава #джихадисти #Ирак #Сирия #Балканския полуостров #Китай #Русия #САЩ #Барак Обама #Сергей Лавров #Испания #ИД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"