Дянков е категоричен: Ще има увеличение на пенсиите

Дянков е категоричен: Ще има увеличение на пенсиите
На 11 април Министерският съвет проведе редовно заседание. На снимката: Диана Ковачева и Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството одобри днес бюджетната прогноза за следващите три години, в която се съдържа увеличаване на пенсиите, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

След заседание на кабинета в сряда Дянков обясни, че ще се промени и принципът на актуализиране на пенсиите, предаде БГНЕС.

Според последните промени в Кодекса за социално осигуряване, които парламентът прие само преди няколко месеца, индексирането на пенсиите става само с процент, равен на инфлационния индекс.

В сряда финансовият министър обясни, че увеличаването на пенсиите ще става, като се взема предвид както инфлацията, така и ръстът на производителността на труда.

„Над това увеличение може да има и се надявам да има и допълнително увеличение на пенсиите, което ще дойде в бюджет 2013“, заяви Дянков.

На днешното си заседание Министерски съвет промени Закона за Сребърния фонд.

„До 30% от Сребърния фонд ще може да се инвестират в държавни ценни книжа през тази година и този процент плавно ще се увеличава, като през следващата ще е 40%. Парите от фонда ще могат да се използват от 2028 година. Другите промени в закона са такива, каквито първоначално бяха предложени на обсъждане“, обясни Дянков.

Той коментира и решението на кабинета от миналата седмица, с което се даде мандат на Министерството на финансите да започне процедура за разглеждане на възможностите за купуване на еврооблигации.

„Процедурата е проста. Изпращат се писма – покани към банки, участвали в пазара на еврооблигации в последните три години. Изпратени са писма към 11 финансови институции, като общо 17 банки са участвали в пазара на еврооблигации в цяла Европа в последните 3 години, но шест от тях първоначално бяха изключени, защото не са имали интерес към българския пазар. 11 са първоначалните кандидати за банка, която ще води еврооблигацията“, обиюясни финансовият министър.

„Банките трябва да ни пратят техните ценови предложения, на базата на тези първоначални предложения ще изберем 3-4 от тях, които ще участват във втори тур, който ще е с продължителност около една седмица“, каза още той.

„Стремим се да постигнем възможно най-изгодната цена за България. Може би до две седмици вече ще сме избрали 1-2 банки, които да водят еврооблигацията“, добави Симеон Дянков.

Финансовият министър подчерта, че България иска еврооблигации от 5 или 7 години.

#България #еврооблигации #Министерството на финансите #Министерски съвет #Закона за Сребърния фонд #Кодекса за социално осигуряване #пенсии #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"