Духът на Сан Ремо укроти страстите в Банско (СНИМКИ+ВИДЕО)

Духът на Сан Ремо укроти страстите в Банско (СНИМКИ+ВИДЕО)
СНИМКИ: СИМОНА РАНДЕВА
A A+ A++ A

Рон, един от най-известните италианси певци, композитор и лауреат на фестивала "Сан Ремо", укроти публиката на джаз феста в Банско след мощната етно бомба, хвърлена на площада от бразилския проект на Весела Морова и полската пънк формация „Клезмафор“.

Весела Морова е възпитаничка на колежа „Бъркли“ в Бостън, където участва в различни джаз, етно и уърлд групи. Бразилският й проект „Дандалунда“ започва още през 2013 г. и постепенно се разраства с участието на танцьорите от Amazonia Dance Project. Специален гост е Клаудио Крон до Бразил – перкусионист, композитор, поет и продуцент, роден в щата Баия, но от 1996 г. живее във Великобритания. В Банско той демонстрира умението си върху инструменти като конга, биримбау, атабаки, пандейро и сурдо.

  

„Дандалунда“ представя многообразието на бразилската музика като едновременно с това съчетава африкански ритми и мелодиката на европейската музика.

Градусът на настроението бе задържан от нов микс от стилове, но този път –  на основата на традиционна еврейска музика отпреди Втората световна войната.  В сърцето на „Клезмафор“ (Klezmafour.pl/) са братята Анжей и Войчех Чаплински (на снимката най-горе), които основат групата си през 1999 г.

Това е първата полска клезмер група, която прави турне в САЩ и Канада (2011), лауреат е на най-големия клезмер фестивал в Германия.

Подходът им към музиката е абсолютно новаторски  с преплитането на пънк рок и балкански ритми. В текстовете, които пишат сами, могат да се чуят фрази на английски, иврит, турски, полски, арабски... „Невероятно е че публиката винаги е във възторг от нас, казва нескромно Войчех преди да се качи на сцената. Затова винаги се опитваме да я включим в шоуто. Диалогът е много важен за нас“.

Думите му обаче се потвърждават на 100 процента - публиката е вдигната на крака още на първото парче, а близкото до нас звучене накара десетина човека да се хванат на ... хоро.

Страстите бяха овладени от Рон (на снимката горе), който пее от 45 години. Започнал едва 17-годишен с продуцент от ранга на Лучо Дала, Росалино Селамаре (както е истинското име на Рон) успява да работи с най-известните италиански певци.  През 1996 г. печели награда на „Сан Ремо“ с песента Vorrei incontrarti fra cent`amni в дует с Тоска.



"Тази вечер ще бъде история за всичко, което се случи през тези 45 години", обобщи представянето си в Банско Рон. Песните му просълзиха много от дамите в Банско, а заслугата за това бе и на съпровождащите го музиканти – Джована Фамулари (виолончело, на снимката долу), Матиа Дел Форно (клавишни) и Емилиано Мангиа (китара).



Материалът е подготвен от Даниел Димитров. 

#музика #фестивал #джаз #джаз фест в Банско #Банско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници