Турция върви към нови избори

Турция върви към нови избори
Реджеп Ердоган Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция е все по-близо до нови избори, ако скоро не бъде постигнато споразумение за коалиционно правителство.

Четири часа и половина разговаряха в понеделник вечерта турският премиер Ахмед Давутоглу и лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу по критичния въпрос за съставяне на коалиционно правителство, предаде БТА.

Министърът на туризма и културата Йомер Челик, който е отговорното лице на Партията на справедливостта и развитието на преговорите, заяви, че двамата лидери са се разбрали да се срещнат отново в края на тази седмица, в четвъртък или в петък. Тогава ще стане известно дали двете партии ще се договорят за сформиране на коалиционно правителство или ще се отиде на нови избори.

ПСР и НРП са партии с противоположни идеологии и принципи, което е основната трудност в преговорите. Редица наблюдатели прогнозират, че ще бъдат насрочени нови парламентарни избори, вероятно през ноември.

Сондажите показват, че при такъв сценарий ПСР би увеличила с малко над 43 на сто гласовете си в сравнение с изборите през юни, когато спечели около 41 на сто.

Партиите разполагат със срок до 23 август да се споразумеят за работеща коалиция, иначе президентът Реджеп Тайип Ердоган може да свика нови избори.

#Турция #Ахмед Давутоглу #Народнорепубликанска партия #Кемал Кълъчдароглу #Ердоган #Йомер Челик #Партията на справедливостта и развитието #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"