Детето на президента е можело да бъде спасено, убеден е проф. Чирков

Детето на президента е можело да бъде спасено, убеден е проф. Чирков
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Детето на президента е можело да бъде спасено при ранна диагностика. Това мнение изрази кардиохирургът проф. Александър Чирков в интервю за "24 часа". Той изказа своите съболезнования на семейството на Росен Плевнелиев, но добави, че фаталният край за момчето е можело да бъде избегнат.

"Аз съм далеч от България, но говорих с колегите си от Трета градска и началните ми съмнения се потвърдиха, че смъртта може да се дължи на така наречения синдром на Марфан. Той е вроден и характерното при него е наследствено обусловена непълноценност на съединителната тъкан. Видимите белези са хлътналият гръден кош и разширена аорта в горния ѝ край при изхода на сърцето", добави още той.

"Навремето съм оперирал доста деца, въпросът в случая е в ранната диагноза. Детето е можело да бъде спасено, ако му е направен преглед още при първите дори най-малки оплаквания. Сега има модерни компютърни томографии, но и ехографско изследване може да установи диагнозата", категоричен е професорът.

По думите му, смъртността на подобни рискови заболявания може да бъде намалена с изграждане на още спешни центрове у нас, в близост до големите болници. 

#Александър Чирков #Росен Плевнелиев #болест #сърце #болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »