Еврокомисията дава 2,4 млрд. евро за справяне с бежанската криза

Еврокомисията дава 2,4 млрд. евро за справяне с бежанската криза
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз търси бърз и ефективен начин за справяне с мигрантите, които заливат от всички страни европейските граници.

Еврокомисията отпуска помощ в размер на 2,4 млрд. евро на страните-членки на общността, засегнати от кризата с бежанците. Програмата за финансиране е за срок от шест години.

България ще получи близо 72 милиона и 760 хиляди евро. Част от тези пари ще отидат за за опазването на границите, както и за подобряване консулските системи за издаване на шенгенски визи и системата за засичане на пръстови отпечатъци. Брюксел ни подкрепя и за мерките за наблюдение на границата ни със Сърбия и Турция, както иза  купуване на оборудване за граничните патрули.

Според предвижданията Италия ще вземе най-много пари - 560 млн. евро. Гърция ще получи 473 млн. евро. Средства ще получат също Обединеното кралство и Франция, които се борят с наплива от нелегални имигранти, които се опитват да нахлуят през Ламанша, предаде Ройтерс.

Положението с мигрантите става все по-критично. Все повече хора загиват при опит да влязат от Франция във Великобритания. На 7 юли група бежанци се опита да прикрепи няколко коли на товарен влак и по този начин влезе на британската територия, но една от колите падна в тунела.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да изгради допълнителна бариера до Кале (на входа на Евротунела от френската страна) и да увелечи охраната с кучета.

От началото на 2015 г. десетки хиляди африканци са се опитали да пресекат Средиземно море и да достигнат до бреговете на Европа. През това време, почти две хиляди от тях са загинали.

Агенцията по охрана на външните граници на ЕС "Фронтекс" съобщи преди дни, че около 50 000 мигранти са влезли в Европейския съюз през юли. Основната част от тях влизат през Гърция, след което са се отправили към Унгария.

Според ООН през 2014 г. на гръцка територия са влезли 43 500 души, докато досега от началото на 2015г. броят им надхвърля 107 000.

Заместник-изпълнителният директор на „Фронтекс" Гил Ариас Фернандес заяви, че агенцията ще положи усилия, за да помогне на Гърция и Унгария, където хиляди са влезли по суша през Сърбия тази година.

Заместник-председателите на Европейската комисия Федерика Могерини и Франс Тимерманс призоваха тази седмица всички държави от Европейския съюз да се включат в усилията за справяне с миграционната криза.

#бежанци #мигранти #ЕС #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"