До часове се очаква новата сделка на Гърция с кредиторите

До часове се очаква новата сделка на Гърция с кредиторите
A A+ A++ A

Уточняване на нов помощен пакет за Гърция в размер на около 86 млрд. евро се очаква най-късно до ранните часове във вторник. Според наблюдател на Ройтерс ако всичко се развива според очакванията, би трябвало утре текстът да бъде одобрен от правителството и да бъде внесен за ратификация в парламента в четвъртък.

Идеята е страната да получи средства навреме, за да не пропусне плащането на 20 август на 3.2 млрд. евро към Европейската централна банка.

Екипи на министерствата на финансите и икономиката, от една страна, и на Европейската комисия и Европейската централна банка, от друга, преговаряха усилено в събота и неделя до ранните часове на днешния ден. Представители на МВФ също присъстват, но фондът обяви, че не може да участва в спасителния пакет, докато Гърция не си плати просроченото задължение.

"Полагаме усилия да приключим преговорите в понеделник през нощта или в първите часове на вторник", казва гръцки официален представител пред Ройтерс, пожелал анонимност. "Когато внесем в парламента новата помощ, тя ще се състои от две части. Първата ще бъде кредитно споразумение с меморандум за разбирателство, а втората ще съдържа действията, които Гърция трябва да предприеме преди да получи парите."

Друг официален източник допълва, че "от полунощ двете страни са на финалната права, като обсъждат окончателния текст изречение по изречение и дума по дума". Представител на ЕС казва, че гръцката страна проявява "изключително сътрудничество" и видимо има желание за сделка колкото се може по-скоро.

Проблеми имало обаче от някои страни членки на ЕС, настояващи да се намали общата сума на третия помощен пакет. Финландия, която вероятно ще е първата, която да обсъжда и ратифицира бъдещата сделка, каза в неделя, че може и да не участва в помощта.

Сред последните спорни въпроси по споразумението оставала планината от необслужвани кредити към гръцки банки, от което в значителна степен ще зависи и колко милиарда евро ще отидат за рекапитализирането им. През третото тримесечие на годината те бяха достигнали 35% от всички раздадени заеми, а след налагането на контрола над капиталите и затварянето на банките за близо месец този дял би трябвало да се е увеличил.

Спорните моменти

Няколко неща са останали за изглаждане и облагането на земеделците е едно от тях. Останалите спорни мерки за премахване на някои данъчни облекчения, допълнително либерализиране на продуктовия пазар, дерегулиране на някои професии и разрешаване на търговските обекти да работят в неделя.

Все още се преговаря по това кои точно мерки трябва да бъдат въведени преди отпускането на средства и колко точно ще получи Атина при одобряването на третия пакет.

Ако събитията се движат по графика на гръцкото правителство, би трябвало след ратифициране в четвъртък да последва среща в петък, 14 август, на финансовите министри от еврозоната, които формално да дадат зелена светлина. Това задвижва процедури за одобрение в останалите държави от зоната, като се започва с Финландия още същия ден и се приключи до 18 август. Така на 19 август (следващата сряда) Европейският механизъм за стабилност ще може да преведе средствата на Гърция.

Колко помощ очаква Ципрас

Правителството на Алексис Ципрас разчита да получи през август общо 25 млрд. евро. От тях 12.5 млрд. евро ще отидат за погасяване на дълговете към европейските институции и МВФ (включително за 7 млрд. евро мостови кредит, отпуснат през юли), 10 милиарда евро ще са за рекапитализиране на банките и други 2.5 млрд. може да се използват за разплащане на просрочени задължения на държавата по договори и обществени поръчки (сумата достигна 5.3 млрд. евро в края на юни).

Ако този оптимален сценарий не се сбъдне, най-вероятно Гърция ще получи мостови кредит, както стана през юли. Вероятният му размер ще бъде между 5 и 6 милиарда евро, за да покрие само дълговете към ЕЦБ и МВФ до септември включително.

#Гърция #сделка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"