Металурзите искат национализиране на ОЦК

Металурзите искат национализиране на ОЦК
Металурзите от ОЦК Кърджали протестираха в сряда пред сградите на "Интертръст Холдинг" и Народното събрание в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращите металурзи, които стачкуват в сряда пред Народното събрание, внесоха в парламента декларация с искане да бъде създаден Закон за национализиране на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали.

Второто искане на протестиращите е служителите да могат сами при неизплащане на работните заплати да обявяват в несъстоятелност предприятието, каза от името на стачкуващите Иванка Караколева, председател на регионалния съвет на КНСБ в Кърджали, предаде БГНЕС.

Това право до момента има всеки кредитор, на когото един работодател дължи над 5000 лв., уточни Караколева.

Металурзите настояват също да могат да бъдат изведени на първо място като кредитори при обявяване на предприятие във фалит, защото при сега действащия закон работниците и служителите са едва на четвърта позиция.

„При положение че ОЦК Кърджали бъде обявен в несъстоятелност, работниците и служителите могат да си излязат с листчета хартия от съда, без да могат да получат възнагражденията си“, подчерта Караколева.

Според нея вече има направени стъпки в тази посока и този законопроект час по-скоро може да влезе в пленарна зала и да бъде гласуван преди евентуално обявяване на ОЦК във фалит.

Протестиращите призоваха също народните представители да се обединят около каузата да дадат урок на всички онези работодатели, длъжници с работни заплати и трудови възнаграждения на работници и служители, като внесат закон за национализиране на ОЦК.

Комбинатът е граден със средства от социалните осигуровки и данъците на всички работници и служители в тази държава, предприятието е поето с 40 млн. задължения от този собственик, а в момента те са над 300 млн. лв., подчерта възмутено Караколева, която изрази недоверието на протестиращите в обещанията на Валентин Захариев.

„Смятам, че прокуратурата има много какво да работи, ако всичко това е вярно, което споделиха за 15 минути с мен протестиращите“, заяви зам.-председателят на НС Анастас Анастасов, на когото металурзите връчиха декларацията със своите искания.

„Ако е вярно, че задълженията са към фирми на същия Захариев на вход и на изход – да имаш 1 млн. и 100-200 хиляди лв. задължения за заплати и да не си ги изпълнил досега, е нечувано“, каза още той.

500-600-те души, които работят в завода, са сериозна част от населението на града, а с поведението си този човек обрича един град на мизерия и унищожение, коментира Анастасов.

„За мен лично държавата трябва да има механизъм, според който да може да наказва такива частни собственици“, добави той.

„Не може основополагащи отрасли на българската промишленост да бъдат обричани на унищожение, а хората, които работят там – на унижение“, заключи Анастасов.

Преди да се преместят пред парламента, по-рано в сряда около 100 души от ОЦК – Кърджали, се събраха да протестират пред сградата на „Интертръст Холдинг“ в София. Протестът е организиран със съдействието на КНСБ.

Работниците от комбината в Кърджали носеха голям транспарант с надпис: „Няма да търпим повече унижение“.

„От 5 години не са ни изплащани редовно заплатите. Ако Валентин Захариев имаше доблест, щеше да дойде да говори с нас“, каза един от протестиращите.

На протеста се чуваха скандирания „Мафия“ и „Олигарси“. Служителите в ОЦК дойдоха от Кърджали с 2 автобуса и лични автомобили, разходите за консумативи са по 700 лв. за всеки един от автобусите.

„Ако бяха коректни към нас, нямаше да има от какво да ги е страх“, продължи друг протестиращ.

Трети участник в протеста пък зададе реторичния въпрос възможно ли е в металургичен завод да няма топла вода, баня или парно, както и работни дрехи.

Кухнята е под всякаква критика, а работниците са принудени да пият промишлена вода, оплакаха се още протестиращите. По думите на участник в протеста дори кучетата не искат да ядат храната, сервирана в столовата на комплекса.

„Нормално е действията на Валентин Захариев да бъдат криминализирани“, каза Пламен Каракостов, началник смяна в ОЦК – Кърджали.

„Не се дават средства за поддръжка, а съоръженията са пред разпадане. Захариев досега е първият човек, който казва, че заводът е пред разпадане“, продължи Каракостов.

Около 60 души вече са напуснали, в последната седмица има още напуснали, добави той.

Инвестициите в ОЦК – Кърджали, нямат реално отражение върху условията на труд в комплекса, допълни Каракостов.

Парите, дадени от премиера Борисов на работниците в ОЦК – Кърджали, като еднократна социална помощ, са само глътка въздух, а не решаване на проблема, каза пък Иванка Караколева от КНСБ.

„Причината за протеста в София е неспазеното споразумение между работниците в ОЦК – Кърджали, и ръководството на „Интертръст Холдинг“ за изплащане на 60% от дължимите суми в срок до 12 март. Това са горди металурзи, те не са просяци“, каза още Каракостов.

На протеста не се появиха представители на ръководството на ОЦК – Кърджали, и „Интертръст Холдинг“. На това протестиращите отговориха със скандирания „Мишоци“ и „Всички мишки вън“. Металурзите настояват случаи като този на Захариев да бъдат криминализирани.

42 дни вече продължава протестът на работещите в ОЦК – Кърджали. Металурзите нямат нито едно плащане, с изключение на средствата от социалното подпомагане.

Поради забавените с месеци заплати голяма част от семействата на работещите ще посрещнат Великден без средства, а някои от тях и без електричество в домовете си.

От месец септември досега работодателят дължи за заплати общо 1 260 000 лева. Към момента 68 души са напуснали ОЦК. Част от тези, които все още се водят на работа в предприятието, също обмислят да напуснат, и то колективно, ако до Великден не получат дължимото. Така поне ще могат да се регистрират в Бюрата по труда и да получават обезщетение от там.

КНСБ съобщи във вторник, че работниците са решени дори да направят палатков лагер пред Областната управа в Кърджали.

#металурзи #Оловно-цинковия комбинат #ОЦК #Кърджали #Интертръст холдинг #Валентин Захариев #КНСБ #Иванка Караколева #протест #НС #Анастас Анастасов #София #Борисов #премиер #социална помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"