Масово младите избират безперспективни специалности

Масово младите избират безперспективни специалности
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Масово младите хора у нас при кандидатстване в университет избират безперспективни специалности. След като завършат се оказва, че очакванията им да си намерят работа по специалността се разминава с реалността. Това става ясно от сравнителен анализ на данните за реализацията на студентите, завършили различни професионални направления. Анализът е направен през рейтинговата система на университетите rsvu.mon.bg, цитиран от вестник „Сега".

Според данните предпочитани от младежите са модерни специалности като психология, публична администрация и други. Точно в тези сфери обаче безработицата е висока. На пазара на труда много по-търсени са направления с малък наплив, каквито са например енергетиката и транспортът.

За четвърта поредна година Психологията е най-желана в Софийския университет. 4,04 % е безработицата при младежите, които са се дипломирали в тази специалност. Нивото е над това на средната безработица при всички професионални направления, което е 3,77 %.

Увеличава се и броят на хората, които не си намират работа по тази специалност - от 1,77% през 2012 г. на 2,56% през 2014 година. Въпреки тревожните данни се оказва, че и тази година кандидат-студентите масово са посочили психологията като номер едно в списъка с желанията си.

Успокоителното тук е, че близо 60% от завършилите си намират някаква работа (не задължително като психолог), за която се изисква висше образование.

На второ място по предпочитани специалности в СУ се нарежда Публичната администрация. Следването й също не е много перспективно, тъй като безработицата при завършилите е още по-висока - 4,43 %.

Не по-различно е и положението и с третата и четвъртата най-желана специалност в Алма Матер - Английска филология и Социални дейности. Малко под средната е безработицата при филологиите - 3,7 %. При социалните дейности обаче достига 4,89 %.

В последните години се наблюдава трайно увеличаващ се интерес към педагогиката. Въпреки това тя също не може да се похвали с голяма реализация. 3,45 % е безработицата в тази сфера. За сравнение при медицината тя е едва 0,13 %.

Глад за кадри има в енергетиката, транспорт, корабоплаване и авиация. Там безработицата е много ниска. При информатиката и компютърните науки процентът на безработни е 2,78%. Изключение от тази тенденция например правят металургията, химичните технологии, туризмът и машинното инженерство, където процентът на безработните висшисти е над средния.

#безработица #СУ #специалности #професия #психология #млади #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"