Сблъсък край пътя - виновни ли са дърветата за катастрофите?

Сблъсък край пътя - виновни ли са дърветата за катастрофите?
Снимки: Нова телевизия
A A+ A++ A

Жители на 10 петрички села излязоха на протест в понеделник сутрин. Те искат да бъдат премахнати 130 крайпътни орехови дървета, защото заради тях ставали масови катастрофи. Кметът на село Самуилово Кирил Стоянов, който е и един от организаторите на протеста, обясни за Novinite.bg, че в участъка от 500 метра над 30 души са загубили живота си в последните 20 години. 

"Искаме изрязване и изкореняване", категоричен бе Стоянов, но добави, че реалните причини за честите катастрофи са или несъобразена скорост, или липса на маркировка, или пътни знаци, скрити от храстите. "За мен не е нормално една минимална грешка на водача да бъде наказана със смърт. Дървото е на метър от пътя. Те сами падат, защото са изгнили отвътре и става още по-страшно", твърди кметът на Самуилово. 

Стоянов е убеден, че целият път от Петрич до Македония е без маркировка и с опасни участъци. Той отхвърля твърденията, че жителите искат изкореняване на дърветата, заради дървесината им.

"Те не стават даже и за дърва за огрев, камо ли пък за материал", категоричен е кметът на Самуилово. По думите му, ако не дойдат от "Пътна инфраструктура" да ги отрежат, хората са взели решение да го направят сами - един по един.

"По едно, по две дървета на месец, ще се справим. Иначе бурята ще ни помага, ще бута още по 3-4. Дотогава обаче ще има още отнети животи и с това решение да не се отрежат връщаме смъртното наказание за шофьорите, които направят грешка в този участък на пътя", предупреждава кметът на Самуилово.

От Областното пътно управление в Благоевград обаче са на мнение, че проблемът е от години и основната цел е изсичане с цел използване на дървесината. "Катастрофите, които стават в този участък с основно по вина на водачите - несъобразена скорост, употреба на алкохол. Наблюдавам процеса не от вчера и виждам, че една стара манджа се претопля от време на време", каза пред Novinite.bg шефът на ОПУ - Благоевград Иван Кунев.

От агенция "Пътна инфраструктура" излязоха с официална позиция, че ще се премахват единствено изсъхнали дървета и клони край път ІІІ-198 Петрич - Златарево. Според тях основна причина за инцидентите по третокласния път не са ореховите дървета край отсечката, а шофирането с несъобразена скорост и нетрезво състояниe.

От държавното ведомство отказаха да коментират кой е заинтересован от ореховата дървесина и за какво количество става дума при очевидно цветущия вид на разперилите корони крайпътни дървета.

Агенцията обаче ще предложи на „Пътна полиция“ в участъка да бъде поставена камера за отчитане на скоростта на движение като част от мерките за повишаване на безопасността на пътуване.

#протест #Самуилово #дървета #Петрич #Иван Кунев #Кирил Стоянов #АПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"