Новата седмица започва с жълт код за опасни жеги

Новата седмица започва с жълт код за опасни жеги
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Новата седмица отново ни поднася опасни горещини. В понеделник времето ще е предимно слънчево, а след обяд горещо. Жълт код за много високи температури е обявен за областите Благоевград, Видин, Плевен, Велико Търново и Русе. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. 

Временни увеличения на облачността ще има главно над планинските райони, но вероятността за валежи е малка. Вятърът ще е слаб, а по морския бряг – до умерен. Максималните температури ще бъдат между 31 и 36 градуса.

Междувременно, оранжев код за пожароопасност бе обявен за Югоизточна и Северозападна България. Индексът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали и от части за Смолян, Благоевград, Перник и София - област. При оранжевата степен за опасност са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони.

Частично е обявен червен индекс за областите: Плевен, Велико Търново, Сливен, Ямбол и Стара Загора, където рискът за възникване на пожари е много висок. Гражданите трябва да бъдат изключително бдителни и готови да предприемат действия, за да се предпазят при бързо развиващ се пожар. От хората се изисква да проявяват изключителна бдителност и незабавно да уведомяват противопожарните служби за всеки огън.

В останалите места на страната се очаква времето да бъде потенциално опасно или без опасни явления.

Във вторник и сряда се очаква заоблачаване, но почти без валежи.

В четвъртък облачността ще се увеличи, а в петък и събота се очакват превалявания. Температурите ще останат без съществена промяна.

Припомняме, че синоптиците вещаят сухо и горещо време за целия август месец. Освен това, дните с валеж ще са малко, а валежите ще са краткотрайни, с петнист характер. Очаква се валежите да са под нормата. През повечето дни от месеца времето ще бъде предимно слънчево, сухо и горещо. В часовете около и след обяд ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е малка.

Лекарите съветват при високи температури да пием много течности, поне по 2 литра на ден, да носим леки и светли дрехи, както и шапка. За възрастните хора и малките деца не е препоръчително да излизат в интервала от 10 до 18 часа.

#горещини #жеги #жълт код #жега #Горещо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »