Нови разкрития на Перперикон, сред тях и златна монета на Василий Българоубиец

Нови разкрития на Перперикон, сред тях и златна монета на Василий Българоубиец
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови разкрития от разкопките на Перперикон разкри археологът проф. Николай Овчаров. На неделна пресконференция той представи златна монета, открита едва преди три дни. Тя носи лика на византийския император Василий ІІ Българоубиец, както и този на брат му Константин VІІІ. Монетата е от 23-каратово злато и е малко по-лека от стадартните за производство 4,4 грама.

Според проф. Овчаров тя не е била в употреба, защото е изключително запазена. Находката е от особена важност, защото е изключително рядка - на всеки 100 произведени монети от този тип само 2-3 са с подобен олекотен грамаж на благородния метал.

Сред новите находки от скалния град е и оловен печат - това са своебразните визитни картички на благородниците и императорите във Византия по време на Средновековието. Окритият печат е на Георги Кивилиот от ранния етап на кариерата му, когато е бил патриций. По думите на Овчаров това е третият негов печат, но останалите два са в частни колекции.

Археологът се похвали с близо 20 намерени печати на Перперикон от началото на разкопките и още стотина в подножието на крепостта.

В момента работата по Перперикон е в третия си месец за тази година, като археолозите имат време до 12 септември. За тази година разкопките се финнасират с 200 хиляди лева, ¼ от които ще отидат за консервация на града до следващия трудов сезон.

За следващата година екипите на Овчаров се целят към двореца светилище в горната част на крепостта. Към момента завършва проучването на акропола, който е ограден от монументални каменни сгради, включително храм, посветен на бог Аполон.

Има и големи сгради от по 26 метра на два-три етажа за жилищни цели, разкри проф. Овчаров.

#Перперикон #Николай Овчаров #Византия #Средновековие #монета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »