Събота идва с екстремен риск от пожари в Източна България

Събота идва с екстремен риск от пожари в Източна България
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Събота идва с червен код за опасност от пожари в Източна България. Той е в сила за областите Бургас, Ямбол, Варна, Шумен Добрич, част от Силистра. Рискът за възникване на пожари също е висок и на отделни места в областите Плевен, Велико Търново, Видин.

За източната половина на страната и северните региони, както и в Перник и област София кодът за опасност от пожари е оранжев.

При тази степен на предупреждение от НИМХ предупреждават гражданите да бъдат изключително бдителни и готови да предприемат действия, за да се предпазят при бързо развиващ се пожар. От хората се изисква да проявяват изключителна бдителност и незабавно да уведомяват противопожарните служби за всеки огън.

Времето през уикенда ще бъде предимно слънчево и горещо, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. В събота временни увеличения на облачността ще има главно над южните райони. Валежи обаче са малко вероятни. Очаква се да духа слаб, в източните райони умерен североизточен вятър.

Максималните температури слабо ще се понижат. Те ще бъдат между 30 и 35 градуса. Предимно слънчево, но ветровито ще бъде по Черноморието. Максималните температури там ще достигнат 30-32 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 25-28 %, а вълнението на морето - 3-4 бала.

Предимно слънчево ще бъде и в планините. Временни увеличения на облачността ще има главно над масивите от Западна България. Слаби превалявания са възможни само на отделни места. По високите и открити части ще духа силен вятър.

В неделя и понеделник ще бъде предимно слънчево. Във вторник също ще преобладава слънчево време, но ще има и временни увеличения на облачността. Възможни са само изолирани краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб, в източните райони - умерен, от изток-североизток. Максималните температурите отначало ще са между 30° и 35°, във вторник - с още градус-два по-високи.

 

 

#червен код #времето #Черноморието #НИМХ #температури #България #пожари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »