196713 статии       |       397 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.59986| EUR 1.95583| GBP 2.26348|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Ще издават визите за САЩ два пъти по-бързо

11 април 2012, сряда / 13:28; Коментари: 0
Send to Kindle
Ще издават визите за САЩ два пъти по-бързо
Издаването на визи за САЩ за хора, които кандидатстват за първи път, ще бъде намалено наполовина. Снимка: dariknews.bg

Издаването на визи за САЩ за хора, които кандидатстват за първи път, ще бъде намалено наполовина.

Времетраенето на процеса по издаване на визи за САЩ за хора, които кандидатстват за първи път, ще намалее наполовина благодарение на новата програма, улесняваща издаването на визи, която беше представена в сряда, 11 април, предаде БГНЕС.

Тези кандидати ще трябва първо да посетят сайта на американското посолство, на който Електронният визов помощник ще ги насочва в процеса стъпка по стъпка.

„Новата система позволява обработката на документите им да започне веднага след подаването им, което ще ускори процеса и ще намали времетраенето му наполовина“, обясни генералният консул на САЩ Ерик Алекзандър.

„Улеснения са въведени и за българите, които искат да подновят визата си. Те ще могат да направят това, като изпратят документите си до американското посолство по пощата. В повечето случаи визата ще бъде подновена автоматично и посолството ще върне на кандидата паспорта с визата също по пощата“, обясни генералният консул.

Кандидатите, които искат да подновят визата си, издадена преди края на 2007 г., ще трябва да отидат лично до посолството, за да им бъдат снети пръстовите отпечатъци, тъй като в предходния период това не се е изисквало.

Тези кандидати ще могат да отидат в посолството в удобно за тях време, без предварително уредено интервю, за да им бъдат снети пръстови отпечатъци.

Улеснената програма за подновяване на визи важи дори когато те са изтекли преди повече от четири години.

Българите, пребиваващи в САЩ, няма да могат да кандидатстват за преиздаване на виза от САЩ, но ще могат да го направят пред всяко американско консулство по света, не само в България, уточни генералният консул.

Основната цел на новата програма е максимално да бъдат улеснени всички кандидати за виза, особено тези, които искат да подновят визата си, обясни Алекзандър.

„Виждаме изключително голям брой българи, които поради бизнес или туризъм искат да посетят САЩ. Много българи имат роднини, които живеят в САЩ, и това ни мотивира да улесним процедурата“, допълни той.

Относно високата цена на американските визи Алекзандър отбеляза, че тя е доста по-ниска, отколкото таксата в други страни по света, и освен това срокът им на валидност е 10 години, докато в другите страни визите са с валидност само от една година.

„Като преизчислите таксата спрямо срока й на валидност, става въпрос за 16 долара на година и смятам, че това е доста изгодно“, отбеляза генералният консул.

Той съобщи, че средно на година се издават между 25 000 и 30 000 визи, от които туристическите и бизнес визите са между 15 000 и 18 000.

Процентите на отказаните визи на година са средно между 11% и 14%, като в тях влизат само визите за туризъм и бизнес.

„Убеден съм, че ще дойде ден, в който българите ще могат да пътуват безвизово в САЩ. Но не бих могъл да прогнозирам точно кога ще се случи, защото това е решение, което се взема от Конгреса. Междувременно искаме максимално да оптимизираме процеса, за да можем да виждаме все повече българи да пътуват в САЩ“, изтъкна посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който също присъства на представянето на новата програма.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: