Найденов: Кучетата не падат от небето

Найденов: Кучетата не падат от небето
Найденов подчерта, че само ветеринарните лекари трябва да имат право да преценяват кое куче има злобен нрав. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов смята, че всички софиянци трябва да чувстват вина за ситуацията с бездомните кучета в столицата, защото те „не падат от небето“.

„Като бивш директор на „Екоравновесие“ и като човек, който живее в София, мисля, че всички трябва да чувстваме вина, защото кучетата не падат от небето“, заяви Найденов, запитан дали чувства вина за проблемите с бездомните кучета в столицата, предаде БГНЕС.

„Кучетата са резултат от начина ни на живот. Когато аз управлявах „Екоравновесие“, имаше постигнат определен баланс между двете крайни искания: от една страна – да бъдат избивани безпричинно кучетата, а от друга страна - искането на природозащитниците да оставим кучетата да си изживеят своя живот на улицата. Работеше се по програма и за няколко години популацията намаля почти наполовина“, каза още Найденов.

„По някакъв начин природозащитните организации взеха превес в баланса, който беше постигнат, и масово се връщаха заловени животни на улицата“, посочи той.

Найденов припомни, че по настояване на Столична община беше променена наредбата, регламентираща условията в приютите за кучета. Ще се промени и Законът за защита на животните.

„Целта е кучетата, които са злонрави, и тези, които носят здравен риск, да бъдат прибирани и евтаназирани, а на останалите кучета мястото им не е на улиците и те поетапно ще бъдат настанявани в приюти“, каза още министърът.

Той подчерта, че само ветеринарните лекари трябва да имат право да преценяват кое куче има злобен нрав.

„Разбирам реакцията на неправителствените организации. Аз ще поема атаките от тяхна страна върху себе си. Предпочитам мен да ме атакуват 100 души, отколкото хиляди кучета да атакуват всички ни всеки ден по улиците“, категоричен бе Найденов.

Министърът коментира и факта, че от левицата за пореден път му поискаха оставката. Той обеща ръководството на „Напоителни системи“ да даде днес пресконференция, за да обясни дали са верни твърденията на опозицията за случвалото се в дружеството.

„Те хвърлят обвинения в публичното пространство и след това ме поставят в ситуация аз да се оправдавам“, заяви той.

#Мирослав Найденов #Найденов #министър на земеделието и храните #бездомни кучета #София #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"