Българската икономика спира да расте?

A A+ A++ A

Растежът на източноевропейските икономики вероятно ще се забави през третото тримесечие, тъй като дълговата криза намали износа, основната движеща сила за растежа, и затрудни отпускането на заеми от банките.

Чешката и унгарската икономика постигнаха най-слаб растеж за година и половина, докато възстановяването на България може да спре след връщането към растеж преди една година, съобщава агенция „Блумбърг“, цитирана от БГНЕС.

Воденото от износа възстановяване на Източна Европа е в опасност, тъй като задълбочаващата се криза в еврозоната засяга региона чрез търговията и банковите връзки.

Рисковете от рецесия в еврозоната и слабото вътрешно търсене, което все още се възстановява от най-тежката си криза от две десетилетия насам, засилиха опасността от икономическа стагнация.

„Очакваме намаляване на растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП) заради по-слабия износ и по-строгите условия за отпускане на заеми“, заяви Рафаела Тенкони, икономист от „Мерил Линч“ в Лондон. „За момента тези проблеми засягат най-вече Унгария“, допълни тя.

Финансовата стабилност в региона е заплашена, защото западноевропейските банки намалиха балансите си с 2,5 трилиона евро (3,4 трилиона долара), за да изпълнят изискванията за капитала си, съобщи анализатор от „Морган Стенли“.

„Уникредит“, „Ерсте Груп“, Райфайзенбанк и „Сосиете Женерал“ са четирите най-големи банки в бившата комунистическа част от Европа.

И четирите не се вместиха в минималния праг от 9% рискови активи, определен от Европейския банков орган. Същевременно много от клоновете им в Източна Европа изискват огромно финансиране, защото имат по-малко депозити, отколкото заеми.

БВП на България нарасна с 0,2% спрямо 2% предишното тримесечие.

Растежът на Словакия намаля до 3% спрямо 3,3% предишното тримесечие, а Румъния излезе от тази тенденция с растеж от 1,9% спрямо 1,4% предишното тримесечие, сочат други изследвания на „Блумбърг“.

#икономика #растеж #Блумбърг #банки #заеми #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай