Откраднаха частица от мощите на св. Йоан Кръстител

Откраднаха частица от мощите на св. Йоан Кръстител
Частицата е открадната от храм „Св. Димитър“ в Сливен, където мощите бяха донесени от Созопол за поклонение. Снимка: zonaburgas.bg
A A+ A++ A

Частица от мощите на св. Йоан Кръстител е била открадната в Сливен, потвърди днес Сливенският митрополит Йоаникий.

Частицата е открадната от храма „Св. Димитър“ в Сливен, където мощите бяха донесени от Созопол за поклонение на православните християни от Сливен, съобщи агенция „Фокус“.

Владиката не знаеше подробности кога точно са изчезнали светите мощи от храма. Митрополитът призова този, който е посегнал на светинята, да ги върне в църквата чрез свещеник.

Според владиката кражбата, а особено на свети мощи, е голямо престъпления и тежък грях. За това Йоаникий помоли човека, който е извършил този грях, да възстанови справедливостта, като върне мощите на църквата.

Според владиката Господ вижда всичко и няма значение кога е било извършено престъплението.

Мощите на свети Йоан Кръстител гостуваха в Сливен. Те бяха поставени на специално място в катедралния храм „Свети Димитър“ през дните 29, 30, 31 март и 1 и 2 април.

Всички православни християни от Сливен и съседните населени места имаха възможност да се поклонят пред тази изключителна светиня на Българската православна църква, и в частност на Сливенска епархия.

Светинята бе открита в началото на месец август 2010 година на остров „Св. Иван“ край Созопол.

Тогава археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов, проучвайки древния манастир „Св. Йоан Предтеча“ от края на ІV и началото на V век, откриха мраморна мощехранителница с размери 18/14 см, в която се покояха св. мощи (един зъб, частица от челюст и частица от ръка). Проф. Попконстантинов по категоричен начин доказа, че това са мощи на св. Йоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: „Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни.....................“, но по-нататък надписът не се чете.

Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на св. Йоан Предтеча и разчетеното име Йоан, професорът е категоричен, че това са мощи на Кръстителя Господен.

На 5 август светите мощи бяха тържествено пренесени от историческия музей в Созопол и положени в храм „Св. Георги“ в града. След реставрацията на храм „Св. Св. Кирил и Методий“ мощите бяха пренесени там, където се намират и сега.

#кражба #мощи #Св. Йоан Кръстител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници