Преображение носи жега, вятър и висок риск от пожари

Преображение носи жега, вятър и висок риск от пожари
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Християнският празник Преображение Господне тази година идва с високи температури в 22 области на страната. Жълт код за опасно високи температури е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Търговище, Ловеч, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кърджали.

Горещините ще достигнат до 35-36 градуса според прогнозата за времето.

В Бургас, Хасково, Ямбол и Кърджали има предупреждение и за силен вятър. Очаква се поривите на вятъра са достигат 17-20 м/сек.

Над Черноморието ще бъде слънчево, но ветровито. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър и вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Максимални температури 28 - 32. Температурата на морската вода е 25-28 градуса.

Времето над страната ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, по-значителни след обяд над Западна България, където на отделни места ще превали и прегърми.

Условията в страната създават нови опасности от нови пожари. Силният вятър допълнително ще спомага, за бързото разпространение на пожарите и ще затруднява още повече гасенето.

В планините ще бъде твърде топло. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра около 27, на 2000 метра около 19 градуса.

През следващите дни времето ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, на отделни места по-значителна и по-мощна, възможни са изолирани краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб, в източните райони - умерен, от изток-североизток. В петък и събота температурите слабо ще се понижат и втория ден максималните ще са между 29° и 34°. От неделя отново бавно ще се повишават и към вторник ще са 31°-36°.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение небето се отваря и сам Господ се показва на Божията врата.

Според народните вярвания от Преображение Господне лятото се пречупва и времето се преобръща - върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват и вече не стават за къпане.

#Преображение Господне #жълт код #жеги #горещини #вятър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"