Кабинетът приема стратегия за грамотността

Кабинетът приема стратегия за грамотността
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството ще приеме Годишен план за действие по Националната стратегия за повишаване на грамотността. Грамотността на децата през новата учебна година ще се повишава с популяризиране на четенето. За целта ще се организира национален маратон - подаряване и размяна на детски и юношески книги, училищните библиотеки ще бъдат обогатени.

Планът предвижда още диагностициране на езиковото развитие на децата в края на първи клас, регионални външни оценявания на четивната грамотност в пети и шести клас, както и провеждане на национални изследвания, изготвяне на портфолио на учениците от прогимназиалните и гимназиалните курсове във връзка с равнището на грамотност.

В разгара на лятото, министрите ще определят, в наредба, изискванията към местата за настаняване на туристи и към заведенията за хранене и развлечения, за да бъдат категоризирани със звезди от една до пет. С документа ще се определи и процедурата по отнемане на звезди.

Министрите ще одобрят и промени в закона за изпълнение на наказанието и задържането под стража. Текстовете предвиждат към затворите да се изградят поправителни домове за непълнолетни, със статут аналогичен на този на затворническите общежития. Към затворите, където това е възможно, ще се обособят арести, в които ще се преместят вече съществуващи в същите населени места. Предлага се нова регламентация на електронното наблюдение.

#грамотност #стратегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"