"Закон на отчаянието" гласуват през септември във Великобритания

"Закон на отчаянието" гласуват през септември във Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На 11 септември британският парламент ще гласува на второ четене законпроекта за евтаназията. Той предвижда да се позволи на лекарите да предписват "смъртоносна доза" лекарство на неизлечимо болни пациенти, на които остава да живеят до 6 месеца и които с ясно съзнание израяват твърдо намерение доброволно да напуснат живота.

Според римокатолическия епископ Шрусбери Дейвис, ако парламентът гласува този законопроект, то "съдействието за доброволно напускане на живота" скоро ще стане част от британското общество и много пациенти ще бъдат практически принудени да се разделят с живота". Епископът нарече закона "закон на отчаянието".

"Ако законът бъде приет, то животът на някои от най-беззащитните членове на нашето общество ще се окаже в опасност! Това е първата крачка на пътя към евтаназията: умъртвяването на безпомощните жители на страната чрез "медицинско съдействие". Епископът призова вярващите да надигнат глас, тъй като остава малко време: след няколко седмици депутатите ще избират между "културата на грижата за болните и културата на самоубийството и убийството".

"Имаме всички основания да се опасяваме, че "правото да умреш" много бързо ще се превърне в "задължение да умреш"! Хората, които трябва да пазим, които най-вече се нуждаят от нашите грижи, могат в най-скоро време да се почувстват ненужна тежест за обществото", предупреди епископ Шрусбери.

Според британския вестник "Телеграф", възможността за легализиране на "доброволното напускане на живота на неизлечимо болните" не е обсъждано в Британския парламент от 1997 г., когато 234 депутати гласуваха против законопроекта и само 89 - за. Но според последните допитвания на общественото мнение, идеята за узаконяването на "асистираното самоубийство" днес се ползва със значителна подкрепа в обществото.

По-рано премиерът на страната Д. Камерън изрази безпокойство, че тази промяна в законодателството ще "принуди най-уязвимите граждани да чувстват, че ги принуждават по-скоро да напуснат живота". Според говорителя на премиера "опасението му се състои в това, че новият закон ще подтиква хората да правят това, което те не искат". "Но, добави той, това е въпрос на съвестта на отделния човек, а не политика на правителството. Въпросът ще се реши в парламента".

Източник: Двери

#законопроект #евтаназия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »